logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
28 maart 2022

Alliander en GroenLeven nemen waterstoffabriek bij zonnepark Oosterwolde in gebruik

Alliander en GroenLeven hebben bij een zonnepark in het Friese Oosterwolde een elektrolyser in gebruik genomen. Die zet de door zonnepanelen opgewekte stroom direct om in groene waterstof.

Ruim 1,5 jaar geleden maakten Alliander en GroenLeven bekend voornemens te zijn om zonne-energie bij een zonnepark in Oosterwolde direct om te gaan zetten in waterstof.

Stroomnet
De waterstoffabriek is onderdeel van de proef SinneWetterstof waarin Alliander en GroenLeven de komende 5 jaar onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in gebieden waar de netcapaciteit van het stroomnet niet voldoende is om grootschalig opgewekte zonne-energie terug te leveren. Naar verwachting stroomt in juni voor het eerst waterstof door de leidingen van de installatie.

De 100 procent groene waterstof die bij het zonnepark in Friesland geproduceerd wordt, wordt afgenomen door het lokale taxibedrijf Kort en brandstofleverancier OrangeGas uit Heerenveen. Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Dat is genoeg waterstof voor ongeveer 10 miljoen kilometer aan autoritten met een personenauto.

Veranderende opwek
Naast dat wordt gekeken hoe de waterstofinstallatie kan meebewegen ten opzichte van de continu veranderende opwek vanuit het zonnepark, onderzoekt GroenLeven op welke wijze groene waterstof kan worden ingezet als hernieuwbare energie die opgeslagen kan worden.

Peter Paul Weeda, co-chief executive officer van GroenLeven, over het belang van het project: ‘Congestie op het elektriciteitsnet zorgt nu voor vertragingen, terwijl we, zeker in het licht van het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, juist móeten versnellen. Samen met netbeheerders zetten we de schouders eronder om tot oplossingen te komen. Deze pilot met waterstof die we samen met Alliander uitvoeren, is daar een geweldig voorbeeld van, en sluit naadloos aan bij onze strategie. Als GroenLeven gaan we ons meer richten op brede hernieuwbare-energieoplossingen en energielandschappen. Waar het accent in het verleden op zonne-energie lag, breiden we dit nu uit naar een mix van windenergie, energieopslag en dus ook waterstof.’ Zo leveren we een substantiële bijdrage aan de energietransitie in Nederland en aan een schonere, betere wereld voor toekomstige generaties.'

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten