logo
wvhj2023
© Profloating
© Profloating
26 maart 2022

Project van de week | Drijvend zonnepark De Lingepolder wordt toeristische trekpleister

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week drijvend zonnepark Lingepolder dat een toeristische trekpleister moet worden.

De Lingepolder is onderdeel van het gebied de Lingemeren in Echteld, een dorp in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe. Het gebied dat nu Lingemeren is, was ooit landbouwgrond met een naastgelegen camping. Samen met de omgeving, natuurorganisaties en lokale overheden ontwikkelt gebiedsontwikkelaar K3 de Lingemeren tot een aaneengesloten, waterrijk natuur- en recreatiegebied. De zandwinning van dochterbedrijf K3Delta is dan ook tijdelijk van aard.

Drijvende eilanden
Het ontwerp van de Lingepolder verbeeldt het typische Hollandse landschap met water, dijken en polders. Midden op het water verrijzen door Mothership ontworpen drijvende eilanden – te weten een drijvend wandelpad, natuureilanden en de drijvende dijk – én een drijvend zonnepark. De zonnepanelen zullen jaarlijks 6 miljoen kilowattuur stroom opwekken.

De Lingepolder is niet het eerste duurzaamheidsinitiatief bij de Lingemeren. In 2017 werd al een zonneweide op land in gebruik genomen. De ruim 4.800 zonnepanelen van het zonnepark wekken jaarlijks 1,2 miljoen kilowattuur groene stroom op, die gebruikt wordt voor de zandzuiger van K3Delta.

Eerste deel klaar
Het vermogen van de drijvende pv-installatie – waarvoor K3 de handen ineen heeft geslagen met Sunrock en energiecoöperatie eCoBuren – bedraagt bijna 6,5 megawattpiek. Om alle zonnepanelen te plaatsen, wordt er door installateur IZEN met een drijvende kraan gewerkt. De zonne-energie die straks op de plas wordt opgewekt, wordt met kabels rechtstreeks naar de zandwininstallaties getransporteerd die de stroom direct zullen benutten.

De zonnepanelen van zonnepark De Lingepolder in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: LONGi Solar

Aantal zonnepanelen: 14.144 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 455 wattpiek per stuk, hebben een efficiëntie van ruim 21 procent en zijn uitgerust met 144 gehalveerde zonnecellen.

Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen zijn gemonteerd met het FLOTAR-montagesysteem van Profloating. Er is gebruikgemaakt van 14.144 mainfloats waar de zonnepanelen op gemonteerd zijn en nog eens 14.144 walkfloats waarop onderhoudspersoneel kan lopen. De FLOTAR-drijvers en het verbindende systeem zijn ontworpen om bestand te zijn tegen 1,5 meter golfslag en een windkracht van 11 Beaufort. De drijvers zijn gemaakt van hogedichtheidpolyethyleen (hdpe), ze beschikken over een Europa-brede TÜV-certificering en worden geleverd met 15 jaar garantie.

Installateur: IZEN

Grootste project
Chief commercial officer van Profloating Roy van Beest over het project: ‘Als dit zonnepark straks af is, is het een prachtig plaatje. Ons Hollands drijfsysteem met drijvende dijken waar je over kan wandelen. Het is tevens het grootste project in Nederland waar ons montagesysteem wordt toegepast. Inmiddels wordt ons systeem ook internationaal uitgerust. Zo wordt momenteel in Israël een drijvend zonnepark gebouwd met 25.000 zonnepanelen die gemonteerd worden op onze FLOTAR-drijvers.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten