Solar Magazine - Eerste Nederlandse initiatief fabriek voor recycling zonnepanelen gesneuveld, tweede in startblokken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste Nederlandse initiatief fabriek voor recycling zonnepanelen gesneuveld, tweede in startblokken

Eerste Nederlandse initiatief fabriek voor recycling zonnepanelen gesneuveld, tweede in startblokken

Hoe gaat het met de realisatie van hoogwaardige recyclingfabrieken voor zonnepanelen in Nederland? Dat is een verhaal met 2 kanten. Het eerste Nederlandse initiatief is gesneuveld, maar een nieuw staat al klaar.

Een ambitieus plan voor het opzetten van een recyclingfabriek in Flevoland kreeg volgens initiatiefnemers Geert Jan Pastoor en Weee Nederland onlangs een definitieve ‘no go’ met een vriendelijke afwijzingsbrief van Stichting OPEN. Ondertussen wordt in Friesland binnen een project van All4Solar en sociaal werkbedrijf Caparis een pilotlijn voor het recyclen van zonnepanelen in gebruik genomen, waarbij ook wordt samengewerkt met Weee Nederland.

Het installatietempo van zonnepanelen ligt in Nederland op dit moment op zo’n 10 miljoen stuks per jaar. Deze zullen ergens tussen 2040 en 2050 aan het einde van hun leven zijn. Voor nu is de jaarlijkse afvalstroom nog beperkt, enkele tienduizenden zonnepanelen (red. het ingezamelde volume aan zonnepanelen groeide van 124 ton in 2019 naar 771 ton in 2020), en die worden gedowncycled. Ze worden gestript van hun kabels en frame. De rest belandt in shredders, het glas wordt deels hergebruikt in bouwmaterialen, maar het merendeel van de waardevolle grondstoffen zoals silicium gaat verloren.

Sociale dimensie
Waar in het kader van circulariteit upcycling de toekomst heeft, kwam Geert Jan Pastoor, een oudgediende in de recyclingsector, in actie. Hij richtte samen met Weee Nederland – dat een deel van de inzameling van elektronisch afval in Nederland organiseert – TNO, producenten, importeurs en Concern voor Werk een consortium op onder leiding van voormalig minister Jacqueline Cramer. Dat kwam met een plan voor een hoogwaardige recyclingplant in Flevoland en legde dat halverwege 2021 voor aan producentencollectief Stichting OPEN.

‘Het doel was binnen een jaar te draaien’, vertelt Pastoor. ‘Dat kan niet zonder Stichting OPEN, die bepaalt waar zonnepanelen worden gerecycled. Weee Nederland verzamelt en verwerkt reeds tussen de 30 en 40 procent van de zonnepanelen voor hen. TNO heeft ontzettend veel kennis over pv-recycling opgebouwd. Concern voor Werk verzekert de sociale dimensie van ons initiatief. We wilden naar 2025 toe opschalen naar een financieel gezond bedrijf in het maximaal hergebruik van zonnepanelen en hun grondstoffen. Daarbij gaven we ook aan dat het huidige bedrag dat productverantwoordelijken in rekening wordt gebracht – 11 eurocent per zonnepaneel – volstrekt onvoldoende is voor de toekomst.’

Lees hier het volledige artikel in de maart 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!