logo
wvhj2023
© Zonnegilde
© Zonnegilde
18 maart 2022

Sunrock koopt 100 zonnepaneelinstallaties van Zonnegilde en Energiefonds Overijssel

Sunrock heeft 100 zonnepaneelinstallaties op middelgrote bedrijfsdaken overgenomen van Zonnegilde en Energiefonds Overijssel. De pv-installaties hebben gezamenlijk een vermogen van 100 megawattpiek.

Zonnegilde en Energiefonds Overijsel hebben hun aandeel in de zogenoemde special purpose vehicles ‘PV Energie Finance Holding’ en ‘PV Energie Finance Holding II’ verkocht aan Sunrock. De structuur van de samenwerking tussen Zonnegilde en Energiefonds Overijssel (EFO) was 5 jaar geleden bij de start uniek: de realisatie en exploitatie van de pv-installatie werd voor de dakeigenaren volledig uit handen genomen en daarnaast konden zij via een coöperatie ook mee-investeren in de verduurzaming van hun eigen gebouw en meeprofiteren van de opbrengst van de zelfopgewekte energie.

Volgens plan
In het eerste special purpose vehicle zijn vanaf 2015 in totaal 23 projecten bij dakeigenaren gerealiseerd. Die bestaan uit 37.308 zonnepanelen, met een gezamenlijk vermogen van bijna 10 megawattpiek. Deze zonnepanelen produceren in totaal jaarlijks 9 miljoen kilowattuur zonnestroom, wat gelijkstaat aan het jaarlijks energiegebruik van ongeveer 3.000 huishoudens. Het eerste financieringsdeel van het project werd daarmee volledig volgens plan gerealiseerd. Vanuit het fonds werd hier risicodragend in geïnvesteerd en werd een financiering verstrekt in de vorm van een lening.

Tweede investering
Door de aanhoudende vraag vanuit de markt en de goede ervaringen van de betrokken partijen werd in 2017 besloten om een aanvullende entiteit volgens eenzelfde structuur op te zetten. Ook hierin heeft het fonds samen met Zonnegilde risicodragend geïnvesteerd, aangevuld met een financiering vanuit BNG en Triodos Bank. In dit special purpose vehicle zijn nog eens 64 pv-projecten gerealiseerd, met een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 22,4 megawattpiek. Dit levert jaarlijks ongeveer 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit op, wat gelijk staat aan het verbruik van nog eens ruim 5.300 huishoudens.

Verdere samenwerking
Zonnegilde en Energiefonds Overijssel verkopen nu dus hun aandelen aan Sunrock. Voor alle partijen was het daarbij volgens hen van groot van belang dat de positie van de coöperatie van dakeigenaren op een passende wijze geborgd zou blijven.

‘Wij willen graag een grote bijdrage leveren aan de energietransitie en de ontwikkeling van de zonne-energiemarkt in Nederland en daarbuiten’, stelt Sunrock. ‘Deze acquisitie past hier goed bij. Zonprojecten op daken van mkb-bedrijven zijn een logische en duurzame keuze en wij willen onze positie in dit segment graag verder uitbreiden. We kijken uit naar de verdere samenwerking met de dakeigenaren. Daarnaast bouwen we graag door aan onze strategische samenwerking met Zonnegilde als een van onze belangrijke epc-partners.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten