Solar Magazine - Vlaanderen: afgelopen jaar 14.328 keer subsidie aangevraagd voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: afgelopen jaar 14.328 keer subsidie aangevraagd voor zonnepanelen
© Fluvius

Vlaanderen: afgelopen jaar 14.328 keer subsidie aangevraagd voor zonnepanelen

14.328 Vlamingen hebben in 2021 subsidie aangevraagd voor zonnepanelen. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir aan het Vlaams Parlement. 98 procent van de premieaanvragen was voor installaties op woningen.

De subsidieaanvragen piekten in de maanden maart en april, toen ruim 1.800 keer subsidie werd aangevraagd.

Januari slechtste maand
Het aantal aanvragen was in de eerste helft van het kalenderjaar, ondanks dat januari veruit de slechtste maand was, flink hoger dan in de tweede helft van 2021. In de eerste 6 maanden werd namelijk 7.963 keer subsidie aangevraagd en in de laatste 2 kwartalen van het jaar slechts 6.117 keer.

38.443 installaties in 2021
In 2021 verwelkomde Vlaanderen 38.443 installaties met een omvormervermogen kleiner dan 10 kilowatt, optellend tot een totaal van 151,87 megawatt. De subsidie voor zonnepanelen wordt enkel toegekend aan installaties met een zonnepaneelvermogen tot 6 kilowattpiek; en dus niet uitgedrukt in omvormervermogen.

Omdat in Vlaanderen vaak sprake is van flinke overdimensionering – waarbij op een kleinere omvormer een groter vermogen aan zonnepanelen wordt aangesloten – is niet exact te bepalen voor hoeveel procent van de installaties met een omvormervermogen kleiner dan 10 kilowatt subsidie is aangevraagd.

‘Aanvragen onder verwachting’
Minister Demir stelt in antwoord op vragen in het Vlaamse Parlement van Peter van Rompuy (CD&V) dat het aantal aanvragen voor de installatiepremie voor zonnepanelen onder de initiële verwachting is gebleven. ‘De markt moet zich duidelijk herpakken na het arrest van het Grondwettelijk Hof van 14 januari 2021. Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Management Assistent

<24 uur - Utrecht
Van der Valk Solar Systems BV zoekt:

Assistent Teamleider Logistiek

Fulltime (40 uur) - Den Hoorn, 2635 BG 18
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!