logo
wvhj2023
© Artjazz | Dreamstime.com
© Artjazz | Dreamstime.com
9 maart 2022

EU: gebruik Russisch gas dit jaar nog met twee derde verlagen en 15 terawattuur extra zonne-energie opwekken

De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd – REPowerEU – waarmee Europa voor 2030 volledig van het Russisch gas af kan. Nog dit jaar moet het gebruik van gas uit Rusland met twee derde omlaaggebracht.

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen heeft dit plan samen met Eurocommissaris voor de Europese Green Deal Frans Timmermans gepresenteerd.

Diversifiëren
Het plan van de Europese Commissie is onderdeel van het Europese antwoord op de oorlog die Rusland gestart is met Oekraïne.

Het plan schetst ook een reeks maatregelen om in te spelen op de stijgende energieprijzen in Europa en om de gasvoorraden aan te vullen voor de komende winter. REPowerEU moet de gasvoorziening diversifiëren, de uitrol van hernieuwbare gassen versnellen en het gebruik van gas voor verwarming en stroomopwekking vervangen. Dit kan de vraag naar Russisch gas in de Europese Unie voor het einde van het kalenderjaarjaar met twee derde verminderen.

Duiken
‘We moeten onafhankelijk worden van Russische olie, kolen en gas’, aldus Von der Leyen tijdens de presentatie van het plan in Versailles. ‘We kunnen simpelweg niet vertrouwen op een leverancier die ons expliciet bedreigt. We moeten nu handelen om de impact van stijgende energieprijzen te verzachten, onze gasvoorziening voor de komende winter te diversifiëren en de transitie naar schone energie te versnellen. Hoe sneller we overschakelen op hernieuwbare-energiebronnen en waterstof, gecombineerd met meer energie-efficiëntie, hoe sneller we echt onafhankelijk zijn en ons energiesysteem onder de knie krijgen. Ik zal later deze week de ideeën van de Europese Commissie bespreken met de Europese leiders en er dan samen met mijn team aan werken om ze snel uit te voeren.’

‘Het is tijd dat we onze kwetsbaarheden aanpakken en snel onafhankelijker worden in onze energiekeuzes’, vult Timmermans aan. ‘Laten we razendsnel in duurzame energie duiken. Hernieuwbare-energiebronnen zijn een goedkope, schone en potentieel eindeloze energiebron en in plaats van de fossiele brandstofindustrie elders te financieren, creëren ze hier banen. De oorlog van Poetin in Oekraïne toont de urgentie aan van het versnellen van onze transitie naar schone energie.’

Ongekende hoogten
De EU importeert 90 procent van haar gasverbruik, waarbij Rusland ongeveer 45 procent van die invoer voor zijn rekening neemt, in uiteenlopende mate van lidstaat tot lidstaat. Ook is ongeveer 25 procent van de olie en 45 procent van de steenkool afkomstig uit Rusland.

‘De Russische invasie van Oekraïne heeft de voorzieningszekerheid verergerd en de energieprijzen naar ongekende hoogten gebracht’, stelt Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson. ‘Voor de resterende weken van deze winter heeft Europa voldoende gas, maar we moeten onze reserves voor volgend jaar dringend aanvullen. De Europese Commissie zal daarom voorstellen dat de gasopslag in de EU per 1 oktober voor minimaal 90 procent gevuld moet zijn. We hebben ook prijsregulering, staatssteun en belastingmaatregelen geschetst om Europese huishoudens en bedrijven te beschermen tegen de impact van de uitzonderlijk hoge prijzen.’

Wetgevingsvoorstel in april
De Commissie is voornemens uiterlijk in april een wetgevingsvoorstel in te dienen op grond waarvan uiterlijk op 1 oktober van elk jaar de ondergrondse gasopslag in de hele EU moet worden aangevuld tot ten minste 90 procent van de capaciteit ervan. Het voorstel zou monitoring en handhaving van de vulniveaus meebrengen en voortbouwen op solidariteitsregelingen tussen de lidstaten. De Europese Commissie zet haar onderzoek naar de gasmarkt voort naar aanleiding van bezorgdheid over mogelijke verstoringen van de mededinging door exploitanten, met name het Russische Gazprom.

Om de torenhoge energieprijzen aan te pakken, zal de Commissie alle mogelijke opties onderzoeken voor noodmaatregelen, zoals tijdelijke prijslimieten, om tegen te gaan dat de gasprijzen de elektriciteitsprijzen beïnvloeden. Ook zal de Commissie opties beoordelen om de opzet van de elektriciteitsmarkt te optimaliseren, waarbij zij rekening zal houden met het eindverslag van het Agentschap van de Europese Unie voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) en andere bijdragen over de voor- en nadelen van alternatieve prijsstellingsmechanismen om elektriciteit betaalbaar te houden, zonder de voorziening en verdere investeringen in de energietransitie te verstoren.

15 terawattuur extra zonne-energie

Het REPowerEU beschrijft onder meer de mogelijkheid om voor het einde van het kalenderjaar extra zonnepanelen op daken te installeren die samen goed zijn voor een productie van 15 terawattuur zonne-energie; genoeg voor een besparing van 2,5 miljard kubieke meter gas.

De Europese Commissie stelt bovendien in juni een Europese zonne-energiestrategie aan te kondigen die moet helpen het potentieel van zonne-energie te ontsluiten.

Zonne-energiestrategie
Daarbij zullen belemmeringen geïdentificeerd worden voor de uitrol van zonnepanelen op daken. Ook wil de Europese Commissie helpen de productieketen voor wind- en zonne-energie en warmtepompen te ontwikkelen, om zo het concurrentievermogen van de EU te vergroten en strategische afhankelijkheden aan te pakken.

Warmtepompen verdubbelen
Door de geplande jaarlijkse uitrol van warmtepompen in de eerste helft van de periode tot 2030 te verdubbelen, wil de EU over 5 jaar over 10 miljoen geïnstalleerde warmtepompen beschikken. Dat zou een besparing van 12 miljard kubieke meter gas betekenen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten