Zonneplan, dat jaarlijks zo'n 30.000 installaties verzorgt, stelt dat in de afgelopen 2 coronajaren zelfstandige financiering sterk aan populariteit heeft gewonnen.
Van 68 naar 84 procent
Waar in 2019 nog 68 procent van de Nederlanders de zonnepanelen met eigen geld betaalde, was dit in 2021 al 84 procent.
Meer onder aandacht brengen
Bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) signaleert men dat het aantal afgesloten Duurzaamheidsleningen sinds 2019 daalt. Dit terwijl het aantal gemeenten dat een dergelijke lening aanbiedt niet is afgenomen, volgens Rik Burger van SVn. Hij stelt dat gemeenten meer zouden moeten doen om hun Duurzaamheidslening weer onder de aandacht te brengen.
‘Veel Nederlanders die nu nog geen zonnepanelen hebben, weten niet van het bestaan van deze lening. Tegelijkertijd moeten gemeenten voldoen aan hun duurzaamheidseisen. Door hun inwoners op de hoogte te brengen van de Duurzaamheidslening kunnen ook Nederlanders met een minder dik gevulde portemonnee met zonnepanelen besparen op hun energierekening, waardoor de gemeente weer een stukje groener wordt.’
Coronacrisis
De meest voor de hand liggende verklaring voor de eigen financiering is volgens Zonneplan de coronacrisis. Nederlanders konden geld niet kwijt aan vakanties, etentjes of andere uitstapjes. Met de historisch lage spaarrente loont het niet of nauwelijks om dit geld op de bank te laten staan. Veel huishoudens staken het geld dat ze daarmee overhielden onder meer in het verduurzamen van hun woning, zo veronderstelt Zonneplan.