Solar Magazine - Zonneplan: 84 procent Nederlanders betaalt zonnepanelen uit eigen zak
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonneplan: 84 procent Nederlanders betaalt zonnepanelen uit eigen zak
© Zonneplan

Zonneplan: 84 procent Nederlanders betaalt zonnepanelen uit eigen zak

Consumenten die zonnepanelen installeren betalen dat steeds vaker zelf en maken minder vaak gebruik van een duurzaamheidslening. Zonne-energiebedrijf Zonneplan meldt dat inmiddels 84 procent ‘uit eigen zak’ betaalt.

Zonneplan, dat jaarlijks zo'n 30.000 installaties verzorgt, stelt dat in de afgelopen 2 coronajaren zelfstandige financiering sterk aan populariteit heeft gewonnen.

Van 68 naar 84 procent
Waar in 2019 nog 68 procent van de Nederlanders de zonnepanelen met eigen geld betaalde, was dit in 2021 al 84 procent.

Meer onder aandacht brengen
Bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) signaleert men dat het aantal afgesloten Duurzaamheidsleningen sinds 2019 daalt. Dit terwijl het aantal gemeenten dat een dergelijke lening aanbiedt niet is afgenomen, volgens Rik Burger van SVn. Hij stelt dat gemeenten meer zouden moeten doen om hun Duurzaamheidslening weer onder de aandacht te brengen.

‘Veel Nederlanders die nu nog geen zonnepanelen hebben, weten niet van het bestaan van deze lening. Tegelijkertijd moeten gemeenten voldoen aan hun duurzaamheidseisen. Door hun inwoners op de hoogte te brengen van de Duurzaamheidslening kunnen ook Nederlanders met een minder dik gevulde portemonnee met zonnepanelen besparen op hun energierekening, waardoor de gemeente weer een stukje groener wordt.’

Coronacrisis
De meest voor de hand liggende verklaring voor de eigen financiering is volgens Zonneplan de coronacrisis. Nederlanders konden geld niet kwijt aan vakanties, etentjes of andere uitstapjes. Met de historisch lage spaarrente loont het niet of nauwelijks om dit geld op de bank te laten staan. Veel huishoudens staken het geld dat ze daarmee overhielden onder meer in het verduurzamen van hun woning, zo veronderstelt Zonneplan.

Bekijk een overzicht van zonnepanelen die te koop zijn in Nederland hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
GPC Europe zoekt:

Operations Support Officer

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!