Ieder jaar maakt Netbeheer Nederland de storingscijfers voor het Nederlandse energienet over het voorgaande jaar bekend. In april zal hierover een openbare rapportage verschijnen die momenteel wordt opgesteld.
Sneller opsporen en verhelpen
De jaarlijkse uitvalduur in 2021 ligt bij zowel het elektriciteits- als gasnet lager dan dat van de afgelopen jaren. Belangrijke reden hiervoor is dat storingen in de netten steeds sneller worden opgespoord en verholpen. Dat heeft onder meer te maken met modernisering en digitalisering van het energienet. De toenemende inzet van bijvoorbeeld slimme meters, storingsverklikkers en op afstand bestuurbare schakelaars zorgt ervoor dat storingen steeds sneller gesignaleerd en opgelost kunnen worden.
1 keer per 3 jaar storing
Netbeheer Nederland meldt dat klanten gemiddeld 1 keer per 3 jaar te maken krijgen met een stroomstoring en 1 keer per 140 jaar met een gasstoring.
De uitval wordt vooral veroorzaakt door schade van graafwerkzaamheden en storingen bij ouder wordende materialen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor circa 60 procent van de storingen.
Verplicht melden
Samen met ketenpartners wordt er door netbeheerders voortdurend gewerkt aan nieuwe maatregelen om graafschade te beperken. Naast het doen van controles in het veld voor informatieverbetering, besteden de netbeheerders jaarlijks in een campagne aandacht aan manieren om graafschades te voorkomen. Bij machinaal graven, moet vooraf bij het Kadaster de ligging van kabels en leidingen worden opgevraagd, via een zogenoemde Klic-melding. Dit is verplicht volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON).