logo
wvhj2023
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com
1 maart 2022

Energiesector: kansen energietransitie wegen op tegen risico’s

De wereldwijde energiesector ziet in de energietransitie meer kansen dan risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van DNV onder 1.000 senior energie-experts uit de elektriciteits-, energie- en olie- en gasindustrie.

In het rapport ‘The Power of Optimism: Managing scale and complexity as the energy transition accelerates’ spreken de leiders uit de energiesector uit dat ze het meeste vertrouwen hebben in de eigen bedrijfsstrategie rondom hernieuwbare energie en koolstofarm gas, gevolgd door verwachtingen met betrekking tot beleidsveranderingen en -hervormingen.

Vergunningen grootste obstakel
Het vertrouwen in groei is het grootst bij elektriciteits- en energiebedrijven. In de olie- en gasindustrie is het vertrouwen minder groot, hoewel deze industrie zich in aanloop naar 2021 hersteld heeft van een vertrouwenscrisis.

Het tekort aan vaardigheden vormt de grootste belemmering voor groei van de energiesector, gevolgd door een gebrek aan beleidsondersteuning. Volgens spelers uit de energiesector zijn de noodzakelijke vergunningen het grootste obstakel voor groei. Zowel de elektriciteits- als de energiesector noemt de druk op de toeleveringsketen als een belangrijk struikelblok. Bijna twee derde van de energiesector is van mening dat uitdagingen in de toeleveringsketen de energietransitie vertragen.

Optimistische sector
‘We zien een optimistische energiesector: vol vertrouwen over groei en open om investeringen te stimuleren en cruciale strategische beslissingen te nemen gedurende de transitie’, stelt Ditlev Engel, chief executive officer Energy Systems bij DNV. ‘Maar we zien ook aanzienlijke zorgen over aspecten die de vooruitgang kunnen belemmeren – van een tekort aan vaardigheden tot beleid, financiering, toeleveringsketens en vergunningen. Zeker nu de enorme opgave om het energiesysteem te transformeren zo’n vaart krijgt.’

Een ander aandachtspunt is het in stand houden van een betrouwbare energievoorziening. Veel experts in de olie- en gasindustrie zijn ervan overtuigd dat er niet genoeg wordt geïnvesteerd in exploratie en upstream-expansie om aan de toekomstige vraag te voldoen. Zo'n 38 procent van de ondervraagden over olie en gas zegt dat hun bedrijf het steeds moeilijker vindt om zich te verzekeren van redelijk geprijsde financiering voor projecten. Engel: ‘De wereld ligt niet op schema om de ambities van het Akkoord van Parijs te verwezenlijken. We kunnen en moeten veel meer doen om sneller over te schakelen op een koolstofarm energiesysteem. Het timen van de transitie blijkt complex, evenals het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het tegelijkertijd opschalen van het gebruik van schone energie. Niet alleen als het gaat om ruwe totale energie, maar ook voor wat betreft betaalbaarheid en betrouwbaarheid daarvan. De oplossing is om schone energie veel sneller op te schalen.’

Zonne-energie
Het grootste aantal energiebedrijven richt zich dit jaar op meer investeringen in groene waterstof, gevolgd door zonne-energie, drijvende offshorewindenergie en de afvang en opslag van CO2 (ccs).

Een groot deel van de sector verhoogt de investeringen in decarbonisatie. Opvallend is dat slechts 42 procent optimistisch is over het bereiken van de decarbonisatiedoelstellingen van hun bedrijf; 28 procent is ronduit pessimistisch. Veel van de ondervraagde experts zijn tot slot van mening dat de VN-Klimaattop COP26 niet genoeg heeft opgeleverd en dat falend beleid een grotere aanpak tegen klimaatverandering in de weg staat. Minder dan de helft denkt dat ‘net zero’-doelstellingen in het land of gebied waar hun bedrijf gevestigd is, realistisch en haalbaar zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten