ScioTeq – ontwikkelaar en producent van hoogtechnologische beeldschermen voor luchtverkeersleiding, de luchtvaart- en defensie-industrie – heeft een zonnecarport in gebruik genomen. Het bedrijf heeft op de parkeerplaats van het hoofdkantoor in het Vlaamse Kortrijk een zonnecarport gebouwd met 1.800 dubbelzijdige zonnepanelen. Tegelijk wordt ook het regenwater dat op de carport valt, afgevoerd naar een eigen waterbuffer. ‘Om technische redenen kunnen wij momenteel geen zonnepanelen op ons dak leggen’, vertelt Frank Timmermans, chief executive officer van ScioTeq. ‘Maar de carport met zonnepanelen is een uitstekend alternatief dat we samen met Eneco ontwikkeld hebben.’
Het project is tot stand gekomen via een zogenaamde derdepartijfinanciering. De zonnecarport telt 1.800 zonnepanelen met in totaal een vermogen van 794 kilowattpiek en een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 750 megawattuur. ScioTeq zal 95 procent van de energie die de zonnepanelen produceren, gebruiken in de eigen productie. De jaarlijkse productie van het zonnepark is goed voor 25 procent van het totale elektriciteitsverbruik van ScioTeq. In een latere fase worden er ook laadpalen geplaatst, zodat bestuurders van elektrische wagens onmiddellijk hun voertuig kunnen opladen.
Debion Energietechniek heeft bij veehouder J. Bassa in Groot-Ammers circa 1.000 zonnepanelen geplaatst op de schuine daken van de 2 stallen. De zonnepanelen wekken bij elkaar 330.000 kilowattuur per jaar op aan groene stroom. Hiermee kan de boerderij voortaan volledig energieneutraal functioneren.
De gemeente Brummen wil een pv-installatie bij het gemeentehuis en op het dak van de brandweerkazerne laten installeren. Het plan is om een overkapping te maken over de parkeerplaatsen bij het gemeentehuis en deze te voorzien van zonnepanelen. Daarnaast komen er zonnepanelen op de daken van de brandweerkazerne, de wagenloods en de werkplaats, allen gelegen aan de Oude Eerbeekseweg. Met deze zonnepanelen kunnen alle gebouwen worden voorzien van eigen opgewekte elektriciteit.