Friday Energy richt zich op de zakelijke markt. Hierbij ligt de focus vooral op bedrijven en organisaties met genoeg ruimte om zonnepanelen op het dak van hun pand te installeren.
Beter afstemmen
De netaansluiting is voor deze bedrijven steeds vaker de beperkende factor om zonnepanelen rendabel te kunnen exploiteren. Bouke Siebenga, chief executive officer van Friday Energy, over de oplossing van zijn bedrijf: ‘Het stroomnet raakt overbelast doordat er meer wind- en zonne-energie op het net komt. Om de klimaatdoelstellingen te halen, dienen we het aanbod en verbruik van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen. Wij doen dit door een batterij te combineren met slimme software. Daarnaast kan de batterij automatisch inspelen op de fluctuerende stroomprijzen. Hiermee kan uiteindelijk iedereen toegang krijgen tot 100 procent duurzame en ook betaalbare energie.’
Eigen energiecentrale
Het fundament van Friday Energy is zijn slimme batterij die onderdeel is van een softwaresysteem waarmee de hele energiehuishouding van een bedrijf geregeld kan worden. Is er meer energie opgewekt dan de batterij kan opslaan? Dan kan de energie ‘overgedragen’ worden aan de community. Bedrijven die op dat moment te weinig energie in voorraad hebben, kunnen deze overschotten van energie kopen van bedrijven binnen de community met behulp van de intelligente software. Dit systeem stelt bedrijven, die aangesloten zijn bij Friday Energy, in staat te functioneren als eigen energiecentrale.
De ontwikkelde software van de slimme batterij van Friday Energy zorgt ervoor dat de energie-aansluiting op het bestaande publieke netwerk wordt geoptimaliseerd. Door de pieken in het vermogen af te vlakken, is het mogelijk substantiële besparingen te behalen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger energieverbruik, waardoor de energierekening daalt. De opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in daluren en vervolgens ingezet tijdens piekuren, waardoor de belasting van het elektriciteitsnet minimaal is. Bedrijven kunnen zo meer machines of apparatuur aansluiten op de huidige energieaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het aantal zonnepanelen op het pand of het toevoegen van laadpunten voor elektrische voertuigen.
Utrechts initiatief
Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken van de gemeente Utrecht: ‘Als gemeente en als ROM Utrecht investeren we in initiatieven zoals dat van Friday Energy, omdat we geloven in hun ideeën. Een Utrechts initiatief dat voor het hele land van waarde kan zijn. Duurzame energie is een van de belangrijke sectoren in het vormgeven van de economie en de stad van de toekomst. Wie weet, hoef niet alleen jij zelf, maar hoeft ook jouw energie in Utrecht maar tien minuten te reizen!’
Ambitie
Het is de ambitie om dit decennium nog een community van batterijen te ontwikkelen waarmee een middelgrote stad als Utrecht gedurende 10 minuten van duurzame, lokaal opgewekte stroom kan worden voorzien. Door een samenwerking met Universiteit Utrecht, de vestiging in de hoofdstad van de provincie en lokale strategische relaties draagt het bedrijf bij aan de positieve impact op de regio Utrecht. Dit door te faciliteren dat zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie, lokaal verbruikt kan worden. Ook vermindert hiermee de belasting op het energienet.
Met de Friday Battery worden belangrijke thema’s van de Regionale Economische Agenda en provincie Utrecht, zoals Duurzaamheid en Circulaire economie, gecombineerd. De financiering van de ROM gaat het bedrijf gebruiken om het team op te schalen en het softwareplatform verder te ontwikkelen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.