Solar Magazine - Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht investeert in energieopslagbedrijf Friday Energy
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht investeert in energieopslagbedrijf Friday Energy
© Friday Energy

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht investeert in energieopslagbedrijf Friday Energy

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht investeert in energiespecialist Friday Energy die de slimme batterij Friday Battery met zelfontwikkelde software levert voor de opslag van duurzame energie.

Friday Energy richt zich op de zakelijke markt. Hierbij ligt de focus vooral op bedrijven en organisaties met genoeg ruimte om zonnepanelen op het dak van hun pand te installeren.

Beter afstemmen
De netaansluiting is voor deze bedrijven steeds vaker de beperkende factor om zonnepanelen rendabel te kunnen exploiteren. Bouke Siebenga, chief executive officer van Friday Energy, over de oplossing van zijn bedrijf: ‘Het stroomnet raakt overbelast doordat er meer wind- en zonne-energie op het net komt. Om de klimaatdoelstellingen te halen, dienen we het aanbod en verbruik van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen. Wij doen dit door een batterij te combineren met slimme software. Daarnaast kan de batterij automatisch inspelen op de fluctuerende stroomprijzen. Hiermee kan uiteindelijk iedereen toegang krijgen tot 100 procent duurzame en ook betaalbare energie.’

Eigen energiecentrale
Het fundament van Friday Energy is zijn slimme batterij die onderdeel is van een softwaresysteem waarmee de hele energiehuishouding van een bedrijf geregeld kan worden. Is er meer energie opgewekt dan de batterij kan opslaan? Dan kan de energie ‘overgedragen’ worden aan de community. Bedrijven die op dat moment te weinig energie in voorraad hebben, kunnen deze overschotten van energie kopen van bedrijven binnen de community met behulp van de intelligente software. Dit systeem stelt bedrijven, die aangesloten zijn bij Friday Energy, in staat te functioneren als eigen energiecentrale.

De ontwikkelde software van de slimme batterij van Friday Energy zorgt ervoor dat de energie-aansluiting op het bestaande publieke netwerk wordt geoptimaliseerd. Door de pieken in het vermogen af te vlakken, is het mogelijk substantiële besparingen te behalen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger energieverbruik, waardoor de energierekening daalt. De opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in daluren en vervolgens ingezet tijdens piekuren, waardoor de belasting van het elektriciteitsnet minimaal is. Bedrijven kunnen zo meer machines of apparatuur aansluiten op de huidige energieaansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het aantal zonnepanelen op het pand of het toevoegen van laadpunten voor elektrische voertuigen.

Utrechts initiatief
Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken van de gemeente Utrecht: ‘Als gemeente en als ROM Utrecht investeren we in initiatieven zoals dat van Friday Energy, omdat we geloven in hun ideeën. Een Utrechts initiatief dat voor het hele land van waarde kan zijn. Duurzame energie is een van de belangrijke sectoren in het vormgeven van de economie en de stad van de toekomst. Wie weet, hoef niet alleen jij zelf, maar hoeft ook jouw energie in Utrecht maar tien minuten te reizen!’

Ambitie
Het is de ambitie om dit decennium nog een community van batterijen te ontwikkelen waarmee een middelgrote stad als Utrecht gedurende 10 minuten van duurzame, lokaal opgewekte stroom kan worden voorzien. Door een samenwerking met Universiteit Utrecht, de vestiging in de hoofdstad van de provincie en lokale strategische relaties draagt het bedrijf bij aan de positieve impact op de regio Utrecht. Dit door te faciliteren dat zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie, lokaal verbruikt kan worden. Ook vermindert hiermee de belasting op het energienet.

Met de Friday Battery worden belangrijke thema’s van de Regionale Economische Agenda en provincie Utrecht, zoals Duurzaamheid en Circulaire economie, gecombineerd. De financiering van de ROM gaat het bedrijf gebruiken om het team op te schalen en het softwareplatform verder te ontwikkelen.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

Fulltime (40 uur) - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!