logo
wvhj2023
© Zuid-Holland
© Zuid-Holland
11 februari 2022

Provincie Zuid-Holland presenteert handreiking voor combinatie zonnepanelen en groendaken

Zuid-Holland heeft een handreiking gepresenteerd voor de combinatie van zonnepanelen met groendaken en wateropslag. Zo wil de provincie helpen hittestress en wateroverlast te verminderen.

De provincie wil met de handreiking ‘combineren water, groen en zon op daken’ de mogelijkheden overzichtelijk onder de aandacht brengen bij dakeigenaren. ‘Het is een goed idee om zonnepanelen op een plat dak te combineren met beplanting of wateropslag’, licht de provincie toe. ‘Dat helpt de natuur een handje, vermindert hittestress en helpt wateroverlast door klimaatverandering te voorkomen. Bovendien leveren zonnepanelen die te heet worden veel minder op.’

3 mogelijke combinaties
De handreiking schenkt aandacht aan de technische en financiële aspecten die komen kijken bij het combineren van functies. De provincie heeft 3 mogelijke combinaties met zonnepanelen in de handreiking op een rijtje gezet: zonnepanelen combineren met beplanting, zonnepanelen combineren met wateropslag en zonnepanelen combineren met beplanting en wateropslag.

De combinatie van zonnepanelen met beplanting bestaat meestal uit laagblijvende vetplantjes, sedum, met een dunne laag grond. Het gewicht van dit groene dak blijft daarmee laag. De tweede combinatie gaat uit van zonnepanelen met een onderliggende laag van bufferkratten waarin hemelwater wordt opgevangen. Lokale wateroverlast tijdens piekbuien wordt verminderd door water vast te houden en vertraagd af te voeren. Intensieve buien van 50 tot 100 millimeter worden hiermee opgevangen. Het toevoegen van waterlaag aan een groen dak zorgt tot slot voor een grotere biodiversiteit op de daken door een stabielere vochthuishouding. Zelfs als groene daken met weinig substraat worden gecombineerd met waterberging ontwikkelen zich ook grassen en kruiden. Buffersystemen onder groene daken met zonnepanelen zijn gericht op het zo lang mogelijk vasthouden van water voor de beplanting. ‘Als gevolg van de sterke verdamping is er sprake van koeling in en om het gebouw en een hoger rendement van de zonnepanelen’, is te lezen in de handreiking. ‘Door de schaduwwerking van de zonnepanelen kan ook de  biodiversiteit  toenemen. Er ontstaan dan zones met meer en minder direct zonlicht, waar verschillende planten en insecten van kunnen profiteren. Voorwaarden zijn dat er voldoende ruimte is tussen de zonnepanelen voor lichtinval en dat er voldoende water beschikbaar is voor de planten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten