Solar Magazine - Suriname geeft startschot voor aanleg 10 mini-grids op zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Suriname geeft startschot voor aanleg 10 mini-grids op zonne-energie
© De Nationale Assemblee

Suriname geeft startschot voor aanleg 10 mini-grids op zonne-energie

Suriname is gestart met de aanleg van 10 mini-zonne-energienetten met dieselopwekking als back-up voor stroom opgewekt door zonnepanelen. 10 dorpen in Boven-Suriname krijgen hierdoor stroom.

Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft in Gingeston in het district Sipaliwini in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronny Brunswijk, vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) en de Inter-American Development Bank (IDB) het startsein gegeven voor het elektrificatieproject ‘Support to Improve the Sustainability of the Electricity Service’.

1.950 huishoudens en bedrijven
Het streven is om het project in 2023 op te leveren. Tegen die tijd moeten ongeveer 1.950 huishoudens en bedrijven in het gebied boven-Suriname 24 uur per dag voorzien zijn van elektriciteit.

Financiering
In 2015 sloten de Surinaamse overheid en de EU een overeenkomst waarbij de EU Caribbean Investment Facility (CIF) een schenking van 5 miljoen euro beschikbaar stelde voor hernieuwbare-energieprojecten in Suriname. In 2018 tekende de Surinaamse overheid  een aanvullende overeenkomst met de IDB, waarin een lening van 2.25 miljoen Amerikaanse dollar werd opgenomen voor medefinanciering van het EU-D|CIF project.

In 2019 kreeg de EBS toestemming van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), dat verantwoordelijk is voor de energievoorziening in het binnenland, om het EU CIF-project uit te voeren in samenwerking met de IDB die de supervisie voert over het project. EBS draagt aan het project zelf 1 miljoen euro bij, in de vorm van arbeid, transport, engineering en projectmanagement- services.

18 bewoners helpen mee
De dorpen die van stroom voorzien zullen worden, zijn Gingeston, Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi, Nieuw Aurora.

Afgelopen kalenderjaar heeft de EBS trainingen verzorgd voor de constructie van de stroomnetwerken aan 18 van de bewoners van de dorpen waar het project zal worden uitgevoerd. Zij zullen meehelpen met de constructie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Leermeester Electra

32-40 uur - Provincie Utrecht
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!