De nieuwe Omgevingswet – die ervoor moet zorgen dat er minder vergunningen nodig zijn en dat procedures sneller verlopen – bundelt of vervangt uiterlijk per 1 januari 2023 tientallen bestaande omgevingswetten en honderden uitvoeringsregels. Dit vraagt volgens Netbeheer Nederland om een flinke cultuur- en kennisomslag bij ambtenaren en de staalkaart moet beleidsmedewerkers helpen bij het inzichtelijk maken van wet- en regelgeving waaraan gemeenten moeten voldoen bij het inpassen van energie-infrastructuur.
Gebruiksaanwijzing
Ook wordt beschreven waar gemeenten rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld bij het plaatsen van gas- en elektriciteitsstations en de daarbij behorende kabels en leidingen.
‘Het is eigenlijk een soort gebruiksaanwijzing waarin ook de belangen van de netbeheerder zijn opgenomen’, legt Jos Lemmens van Enexis uit. ‘Een beleidsmedewerker hoeft nu niet op zoek naar allerlei documenten van de verschillende netbeheerders en kan nu dus als het ware gewoon knippen en plakken. Dat is voor een beleidsmedewerker heel makkelijk en voor ons heel plezierig, want dan wordt de netbeheerder in ieder geval niet vergeten.’
Regionale Energiestrategieën
In de eerste plaats bevat de staalkaart informatie over de energie-infrastructuur die gemeenten helpt bij het stellen van omgevingsvisiedoelen voor de energievoorziening, gekoppeld bijvoorbeeld aan de Regionale Energiestrategieën (RES’en). Ten tweede beschrijft de staalkaart praktisch waar gemeenten bij het vaststellen van een omgevingsplan rekening mee moeten houden, zoals externe veiligheid, geluidsbelasting en magneetvelden.
De staalkaart zal steeds aangepast worden aan de kennis en ervaring die gemeenten en netbeheerders gaan opdoen met de Omgevingswet.