Solar Magazine - Enexis verzwaart stroomnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis verzwaart stroomnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen
© Enexis

Enexis verzwaart stroomnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen

Enexis gaat het hoog- en middenspanningsnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen uitbreiden. De handen worden daarbij ineengeslagen met TenneT om ook het hoogspanningsnet te kunnen verzwaren.

In (delen van) Overijssel en Drenthe is sprake van overbelasting op het elektriciteitsnet door het snelgroeiende aanbod van elektriciteit, met name door opwek in zonneparken. Daarnaast is de verwachting van Enexis dat de vraag naar elektriciteit sterk zal toenemen.

0,5 miljard euro
De komende jaren investeren TenneT en Enexis samen ruim 0,5 miljard euro in de versterking van het elektriciteitsnetwerk in de regio. Dit geld gaat onder meer naar de bouw van nieuwe stations en uitbreidingen van bestaande hoog- en middenspanningsstations, inclusief de aanleg van kilometerslange kabelverbindingen.

Ook het bestaande hoogspanningsstation op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wordt uitgebreid. Noordelijk van het complex gaan TenneT en Enexis een nieuw hoogspannings- en middenspanningsstation bouwen. In de planning van de netbeheerders staan verder nieuwe hoog- en middenspanningsstations bij een van de bedrijventerreinen in Meppel, ten zuidoosten van Hoogeveen en in de buurt van Wijster. De precieze locaties zijn nog niet bekend.

Tussen 2026 en 2028
De komende periode werken TenneT en Enexis Netbeheer de plannen verder uit. In overleg met de betreffende gemeente zijn of worden de procedures gestart voor bestemmingsplanwijzigingen en voor de benodigde vergunningen. Ingebruikname van de hoogspanningsstations zal naar verwachting tussen 2026 en 2028 zijn. Dan zijn ook de noodzakelijke kabelverbindingen gelegd. Bedrijven en omwonenden worden tijdig geïnformeerd en betrokken.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!