logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
1 februari 2022

Enexis verzwaart stroomnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen

Enexis gaat het hoog- en middenspanningsnet rond Zwolle, Meppel en Hoogeveen uitbreiden. De handen worden daarbij ineengeslagen met TenneT om ook het hoogspanningsnet te kunnen verzwaren.

In (delen van) Overijssel en Drenthe is sprake van overbelasting op het elektriciteitsnet door het snelgroeiende aanbod van elektriciteit, met name door opwek in zonneparken. Daarnaast is de verwachting van Enexis dat de vraag naar elektriciteit sterk zal toenemen.

0,5 miljard euro
De komende jaren investeren TenneT en Enexis samen ruim 0,5 miljard euro in de versterking van het elektriciteitsnetwerk in de regio. Dit geld gaat onder meer naar de bouw van nieuwe stations en uitbreidingen van bestaande hoog- en middenspanningsstations, inclusief de aanleg van kilometerslange kabelverbindingen.

Ook het bestaande hoogspanningsstation op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wordt uitgebreid. Noordelijk van het complex gaan TenneT en Enexis een nieuw hoogspannings- en middenspanningsstation bouwen. In de planning van de netbeheerders staan verder nieuwe hoog- en middenspanningsstations bij een van de bedrijventerreinen in Meppel, ten zuidoosten van Hoogeveen en in de buurt van Wijster. De precieze locaties zijn nog niet bekend.

Tussen 2026 en 2028
De komende periode werken TenneT en Enexis Netbeheer de plannen verder uit. In overleg met de betreffende gemeente zijn of worden de procedures gestart voor bestemmingsplanwijzigingen en voor de benodigde vergunningen. Ingebruikname van de hoogspanningsstations zal naar verwachting tussen 2026 en 2028 zijn. Dan zijn ook de noodzakelijke kabelverbindingen gelegd. Bedrijven en omwonenden worden tijdig geïnformeerd en betrokken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten