logo
wvhj2023
© K3Delta | Mothership
© K3Delta | Mothership
21 januari 2022

Startschot voor bouw drijvend zonnepark De Lingepolder

Zandwinbedrijf K3Delta, onderdeel van gebiedsontwikkelaar K3, Sunrock en energiecoöperatie eCoBuren hebben het startschot gegeven voor de bouw van het eerste deel van het drijvende zonnepark De Lingepolder.

Midden op het water van De Lingepolder verrijzen drijvende eilanden -  te weten een drijvend wandelpad, natuureilanden en de drijvende dijk – en een drijvend zonnepark dat jaarlijks 6 miljoen kilowattuur stroom zal opwekken. De eilanden, ontworpen in samenwerking met Mothership, verbinden de oevers waar wandelaars gebruik van kunnen maken.

Hollandse landschap
Het ontwerp van het zonnepark verbeeldt het typische Hollandse landschap met water, dijken en polders. De eilanden vormen een verbinding tussen de noord- en zuidoever en nodigen uit om een wandeling of fietstocht te maken. Op deze drijvende polders en groene eilandjes kunnen bezoekers wandelen en genieten van de omgeving. Het drijvend zonnepanelenveld is zichtbaar vanaf de dijk.

Zonnepark eind mei af
Als eerste worden er nu ankerblokken op de bodem gelegd. Dit wordt gedaan met een drijvend ponton. Aan de blokken worden onder water door duikers kabels (touwen) bevestigd die verbonden worden met de drijvende zonnepanelen. Zo zorgt men ervoor dat het drijvende zonnepark goed op z’n plek blijft liggen. De drijvers waar de zonnepanelen op geklikt zitten, worden op de oever aan elkaar bevestigd. Vervolgens worden de zonnepanelen op deze drijvers gelegd. Dat wordt in secties gedaan. Elke sectie wordt het water op geduwd. Op het water worden de secties op hun plek gelegd en aan elkaar en aan de ankers bevestigd. De laatste stap is dan het aanleggen van de bekabeling en het aansluiten van het zonnepark op het net. K3Delta verwacht dat eind mei het zonnepark af is en op z’n plek ligt.

Waterrijk natuur- en recreatiegebied
In gezamenlijkheid met de omgeving, (natuur)organisaties en betrokken overheden ontwikkelt K3Delta de Lingemeren tot een aaneengesloten, waterrijk natuur- en recreatiegebied. Op De Lingemeren is het bedrijf verder dus bezig met verschillende initiatieven om duurzaam energie op te wekken.

De Lingepolder is niet het eerste duurzaamheidsinitiatief bij de Lingemeren. In 2017 werd al een zonneweide op land in gebruik genomen. De ruim 4.800 zonnepanelen van het zonnepark wekken jaarlijks 1,2 miljoen kilowattuur groene stroom op, die gebruikt wordt voor de zandzuiger van K3Delta. Het bedrijf wil de zandwinning uiteindelijk CO2-neutraal kunnen uitvoeren. Deze stap sluit aan bij het doel om vanaf 2030 CO2-neutraal te kunnen opereren. De overtollige energie van de zonneparken wordt teruggeleverd aan het stroomnet.

Participatie
Na de realisatie van het zonnepark start K3Delta in afstemming met eCoBuren en Sunrock een crowdfunding voor het zonnepark. De omgeving krijgt de mogelijkheid om financieel te participeren in het park. Ook wordt er jaarlijks een bijdrage geleverd aan een omgevingsfonds voor duurzame- energie-initiatieven in de gemeente Buren. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten