logo
wvhj2023
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
17 januari 2022

UWV: 46.000 vacatures in technische beroepen, ook tekort aan installateurs zonnepanelen

Het aantal vacatures voor technische beroepen is in Nederland vorig jaar gegroeid tot bijna 46.000. Er is onder meer een tekort aan installateurs van zonnepanelen en warmtepompen; dat meldt het UWV.

Het recordaantal vacatures voor technische beroepen werd gemeten aan het einde van het derde kwartaal van 2021. In samenwerking met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de Taakgroep Arbeidsmarkt en Scholing Klimaatakkoord van de SER heeft het UWV in kaart gebracht welke technische beroepen en werkzaamheden relevant zijn voor de klimaatambities van het kabinet. Dat biedt volgens het UWV aanknopingspunten voor gerichter arbeidsmarktbeleid en om specifieke opleidingstrajecten of leerwerkarrangementen te ontwikkelen voor zij-instromers.

Breder takenpakket
Het UWV constateert dat er veel extra technische arbeidskrachten nodig zijn die nu al moeilijk te vinden zijn. ‘Nederland staat voor een forse opgave om de komende jaren de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Om dat te realiseren, werkt Nederland onder meer hard aan de verduurzaming van huizen en gebouwen. Bestaande huizen en gebouwen worden aangepast. Voor nieuwbouw gelden extra eisen op het gebied van energieverbruik. De komende jaren zijn daarvoor vooral veel technische vaklieden nodig: voor het isoleren en ventileren van gebouwen en woningen, plaatsen van zonnepanelen, aanleggen van warmtenetten, verzwaren van het elektriciteitsnet en het aansluiten van huizen en gebouwen op duurzame warmtebronnen.’

Soms gaat het daarbij om specifieke beroepen als isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur, monteur warmtenetten of energieprestatieadviseur. ‘Maar vaak ook is het uitvoeren van de klimaatwerkzaamheden een deel van een breder takenpakket, bijvoorbeeld bij de timmerman, monteur elektro of de installateur/monteur werktuigbouw’, aldus het UWV. ‘En ten slotte zijn er beroepen waarin werknemers niet zozeer zelf met klimaatwerkzaamheden bezig zijn, maar die wel nodig zijn ter ondersteuning en afronding, bijvoorbeeld grondwerkers en vloerenleggers.’

Lastig voor werkgevers
In totaal zijn er 45 verschillende technische beroepen nodig voor de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving. Volgens de spanningsindicator van UWV is er in heel Nederland nu al sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt voor deze beroepen. Dat maakt het lastig voor werkgevers om vacatures te vervullen. De vaklieden zijn namelijk niet alleen nodig voor de klimaatwerkzaamheden, er is ook in het algemeen veel vraag naar.

Welk deel van de 46.000 vacatures direct of indirect betrokken is bij klimaatwerkzaamheden is daardoor niet te zeggen.

Leerwerktraject tot monteur zonnepanelen in Groningen

In de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’ komt het UWV met een voorbeeld hoe het tekort aan zonnepaneelinstallateurs kan worden aangepakt: het aardbevingsgebied in Groningen.

De afgelopen 2 jaar zijn 5 klassen gestart voor een opleiding tot monteur zonnepanelen. Het regionale werkgeversservicepunt verzorgde de werving vanuit UWV en gemeentelijke doelgroepen. In totaal zijn er 40 kandidaten gestart en met een baan uitgestroomd. Het traject duurt 3 maanden met behoud van uitkering.

De eerste maand leren deelnemers de benodigde basistheorie en technische vaardigheden op een praktijklocatie van opleider Leerbouwen in Groningen. Daarbij gaat het om kennis van gereedschap, veilig werken op hoogten, het aanleggen van kabels, de draden aansluiten op de omvormer en het afleveren van de kabel voor aansluiting op de meterkast. Het aansluiten zelf gebeurt door een gediplomeerde elektromonteur. Daarna volgen 2 maanden praktijkstage bij een van de aangesloten bedrijven bij dit project. Na deze 3 maanden volgt een baangarantie van minimaal 6 maanden. Het hangt van de kandidaat en het betreffende bedrijf af of de kandidaat verder leert.

De aanmelders zijn voornamelijk zij-instromers vanuit kansarmere branches en mensen met een uitkering vanuit de Participatiewet. De laatste klas is in maart 2021 begonnen met 11 kandidaten. Het scholen in klasvorm blijkt steeds lastiger, omdat er niet altijd voldoende kandidaten zijn te vinden. Daarom wordt met opleiders onderzocht of het haalbaar is om dit traject individueel of in kleinere aantallen aan te bieden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten