In een groot aantal gemeenten is het nog niet toegestaan om binnen beschermde gebieden zonnepanelen te plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Onder meer Amsterdam startte onlangs een proef.
237.000 woningen beschermd
Pointer meldt dat 237.000 woningen in Nederland vallen onder een beschermd stads- of dorpsgezicht, verdeeld over 186 gemeenten. De journalisten van het programma vroegen 100 van deze gemeenten met een of meer beschermde gebieden hoe zij omgaan met vergunningsaanvragen van bewoners die graag zonnepanelen willen plaatsen op een beschermd dak.
40 procent van die gemeenten staat toe dat zonnepanelen binnen beschermde gebieden beperkt in het zicht liggen vanaf de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan de zij- of achterkant van het dak. 30 procent van de gemeenten staat zonnepanelen in het zicht nooit toe en 30 procent enkel onder heel strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij nieuwbouw. Met het plaatsen van zonnepanelen aan de voorzijde van het dak zijn de meeste gemeenten alsnog zeer terughoudend. In slechts 15 procent van de gemeenten worden onder strikte voorwaarden vergunningen afgegeven voor zonnepanelen aan de gevelzijde.
‘In beweging komen’
Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, die in de televisie-uitzending van Pointer aan het woord komt, is blij dat steeds meer gemeenten hun beleid verruimen. Toch vindt hij het nog niet genoeg. ‘Alle andere gemeenten moeten nu ook in beweging komen. Straks staan we allemaal onder water, maar dan hebben we wel een mooi daklandschap. Natuurlijk is esthetiek belangrijk, maar duurzaamheid is net zo’n belangrijke pijler. Laat zien dat het oude met het nieuwe gelijk op kan gaan.’
De uitzending ‘Klimaatconflict in de stad’ is hier terug te kijken.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.