logo
wvhj2023
© plein10 communicatie
© plein10 communicatie
23 december 2021

ZonnepanelenDelen: ‘Democratisering van de energietransitie vereist bereikbare financiering voor iedereen’

ZonnepanelenDelen maakt zonne-energie toegankelijk voor iedereen. Dat versnelt de energietransitie en zorgt ervoor dat het plukken van de financiële vruchten niet is voorbehouden aan een selecte groep.

Wat begon als crowdfundingplatform van zonne-energieprojecten, is inmiddels uitgegroeid tot een financiële dienstverlener met een investeringsvermogen van 70 miljoen euro. De laatste innovatie is ZonLease. Daarmee stimuleert het de realisatie van zakelijke, kleinschalige pv-installaties tot 1.000 kilowattpiek.

Het verhaal van ZonnepanelenDelen start in 2014. Sven Pluut woonde in een appartement op 2 hoog in Amsterdam. Hij wilde zonnepanelen op het dak, maar dat was geen optie. Naast die persoonlijke behoefte was hij zich bewust van een actueel en groeiend probleem, mede dankzij zijn werk als kredietanalist bij de Triodos Bank.

Exclusieve speelveld
‘Kleine projecten realiseren werd steeds lastiger en dat is sindsdien niet veranderd. De financiële struikelbokken zijn legio. Ze zijn immers relatief kostbaar ten opzichte van grote projecten waarbij geprofiteerd wordt van schaalvoordeel. Dat betekent dat de zonne-energiemarkt steeds meer het exclusieve speelveld wordt van grote investeerders en ontwikkelaars. Ik vind dat een ongewenste ontwikkeling. Iedereen moet mee kunnen doen aan de energietransitie, om die gezamenlijk te realiseren en er de vruchten van te plukken. Vanuit dat idee startte ik samen met Matthijs Olieman ZonnepanelenDelen, dat in korte tijd uitgroeide tot een volwaardig financieringsplatform voor zonne-energieprojecten.’

1 miljoen zonnepanelen
ZonnepanelenDelen is momenteel het grootste burgerparticipatie-initiatief in de Nederlandse pv-markt. Het telt zo’n 10.000 deelnemers die investeren in 150 zonne-energieprojecten. Ze hebben gezamenlijk meer dan 26 miljoen euro geïnvesteerd, goed voor het leggen van 1 miljoen zonnepanelen. De teller van de hoeveelheid opgewekte zonnestroom staat eind 2021 op zo’n 500 miljoen kilowattuur. De deelnemers – instappen kan al vanaf 25 euro – investeren gemiddeld 3.000 euro. De ontwikkeling van het bedrijf heeft echter niet stilgestaan.

Te veel werk
Pluut: ‘Investeren in duurzame energie is nu gemeengoed aan het worden, ook voor particulieren. Wij hebben daarin een trend gezet en ondertussen een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Zo bouwden we een eigen softwaresysteem om projecten real time te monitoren en risico’s uit te sluiten en te beheersen. Maar we beseften ook dat we meer konden doen en met name voor partijen die zonne-energieprojecten willen realiseren, maar waarvoor de toegang tot kapitaal problematisch is. Voor banken is het financieren van kleine zonne-energiesystemen, laten we zeggen tot 5 miljoen euro, doorgaans niet interessant. Het vergt gewoonweg te veel werk, bijvoorbeeld wat betreft projectbeoordeling, uitboeken, monitoring en administratie. Het is bovendien een specialisme. Wij beschikken over die kennis en kunde. In 2018 startten we daarom in samenwerking met Rabobank met het Zonfonds: een nieuwe, bancaire financieringsvorm voor ontwikkelaars, landeigenaren, mkb’ers en agrariërs. Dit heeft geleid tot betere voorwaarden voor onze klanten en een verviervoudiging van het gefinancierde volume. In de toekomst hopen we met steeds meer banken samen te werken in deze activiteit.’

Lees hier het volledige artikel in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten