Solar Magazine - Tweede Kamer neemt opnieuw motie VVD aan om zonnepanelen niet te verplichten bij ingrijpende renovatie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer neemt opnieuw motie VVD aan om zonnepanelen niet te verplichten bij ingrijpende renovatie
© Peter De Kievith | Dreamstime.com

Tweede Kamer neemt opnieuw motie VVD aan om zonnepanelen niet te verplichten bij ingrijpende renovatie

De Tweede Kamer heeft voor de tweede keer een motie aangenomen om huiseigenaren bij ingrijpende renovatie niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen,zoals het installeren van zonnepanelen.

Afgelopen zomer stemde al een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie van VVD’er Daniel Koerhuis om huiseigenaren niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen. Die motie was destijds tegen het zere been van D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Nieuwe eis
Zij meldde aan het begin van het kalenderjaar dat het kabinet per 30 juni 2021 een eis wilde vastleggen voor het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen – bij een ingrijpende renovatie. De verplichting vloeit voort uit de Renewable Energy Directive II (RED II) van de Europese Unie (EU).

De openbare internetconsultatie van de benodigde ministeriële regeling werd echter pas half juni afgerond. Door deze en andere wettelijke procedures die doorlopen moeten worden, heeft de inwerkingtreding van de nieuwe regels nog altijd niet plaatsgevonden. Wel heeft de Raad van State onlangs advies uitgebracht, maar dat advies is nog niet openbaar gemaakt.

Kabinet beslist
Daniel Koerhuis diende vorig week namens de VVD tijdens het tweeminutendebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving een nieuwe motie in, omdat minister Ollongren zijn motie nog niet uitgevoerd heeft. Of de vorige en de nieuwe motie daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, is nog maar zeer de vraag. Het is namelijk aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt.

De tekst van de nu aangenomen motie luidt als volgt: ‘overwegende dat huiseigenaren niet moeten worden verplicht tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen; constaterende dat dit nu toch lijkt te gebeuren bij een ingrijpende renovatie; constaterende dat de Europese richtlijn de ruimte geeft om huiseigenaren niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen; constaterende dat er geen overzicht is hoe andere Europese landen deze richtlijn implementeren; verzoekt de regering om een overzicht te sturen hoe andere Europese landen deze richtlijn implementeren; verzoekt de regering om huiseigenaren niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare-energiemaatregelen bij een ingrijpende renovatie, en gaat over tot de orde van de dag’.

Minieme meerderheid
SP (9), DENK (3), Fractie Den Haan (1), de VVD (34), de SGP (3), JA21 (3), BBB (1), de PVV (17) en FVD (5) stemden voor de motie. Alle andere partijen - inclusief coalitiepartijen D66 (24), CDA (14) en ChristenUnie (5) - stemden tegen de motie.

Daarmee is de motie met een minieme meerderheid van 76 stemmen voor en 74 stemmen tegen aangenomen.

Minister gaat motie niet uitvoeren
Minister Ollongren herhaalt dat ze de richtlijn van de Europese Unie moet doorvoeren. ‘Ik heb daar geen keuzevrijheid in. We moeten het implementeren. Sterker nog, de infractieprocedure is al gestart door de Europese Commissie (red. een procedure die de Europese Commissie opstart als een lidstaat de EU-wetgeving niet toepast).’

Om Koerhuis toch wat milder te stemmen, gaat de minister wel proberen om een overzicht te maken van hoe andere landen de Europese richtlijn implementeren.

Informeren
Met een derde motie, die eveneens aangenomen is, verzoekt Koerhuis de regering om huiseigenaren te stimuleren tot verduurzaming door hen te informeren over en te wijzen op beschikbare subsidies.

Ollongren over deze motie: ‘Het dictum, huiseigenaren stimuleren tot verduurzaming door ze te informeren en te wijzen op subsidies, wil ik heel graag doen. Dat ga ik ook doen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Account Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!