Solar Magazine - Liander: congestiemanagement voor 7 stations Gelderland en Zuid-Holland geen oplossing
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: congestiemanagement voor 7 stations Gelderland en Zuid-Holland geen oplossing
© Liander

Liander: congestiemanagement voor 7 stations Gelderland en Zuid-Holland geen oplossing

Liander heeft het congestieonderzoek voor 7 stations in Gelderland en Zuid-Holland afgerond. Voor al die locaties is volgens de netbeheerder congestiemanagement geen oplossing voor het volle stroomnet.

Bovendien meldt de netbeheerder ook op 3 locaties met nieuw congestieonderzoek te zijn gestart.

3 nieuwe oranje schaarstegebieden voor opwek
In deze nieuwe oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt soms voor een deel van de plaats. Onderstaand een overzicht van de nieuwe oranje schaarstegebieden; bij opwek – oftewel teruglevering van stroom – gaat het om 3 nieuw oranje schaarstegebieden.

  • Flevoland: Zuiderveld (verbruik).
  • Friesland: Stiens (verbruik)
  • Gelderland: Ulft (teruglevering)

6 nieuwe rode schaarstegebieden voor opwek
​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet altijd geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan.

  • Gelderland: Aalten (verbruikstation Dale, teruglevering), Anklaar (verbruik en teruglevering), Berg en Dal (verbruikstation Leuth, verbruik), Duiven (verbruikstation), Roodwilligen (verbruik), Nijkerk (teruglevering).
  • Zuid-Holland: Alpen Centrum (verbruik en teruglevering).

Pas na de uitbreiding van het elektriciteitsnet kunnen grootverbruikers die zich in dit gebied willen vestigen of willen uitbreiden, worden voorzien van (extra) capaciteit.

Nieuw elektriciteitsstation Berg en Dal
Specifiek voor Berg en Dal meldt Liander dat een nieuw elektriciteitsstation gebouwd moet worden. Hierover zijn Liander en de gemeente Berg en Dal al in gesprek. Een nieuw elektriciteitsstation heeft een gemiddelde doorlooptijd van 5 tot 7 jaar. Er moeten een aantal stappen worden doorlopen, waaronder: grondaankoop, ontwerp, bestemmingsplanwijziging, vergunningstraject en uiteindelijk de realisatie van het onderstation. De realisatie van het onderstation zelf duurt tussen de 1,5 en 2 jaar.

Nelson Verheul, wethouder van de gemeente Berg en Dal: ‘Ondanks de inzet op energiebesparing zie je dat de elektriciteitsvraag enorm toeneemt door allerlei ontwikkelingen. Denk aan meer airco’s, meer thuiswerken en warmtepompen. Dit vraagt om slimme oplossingen waarbij vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar worden afgestemd. Tegelijkertijd is versterking van het net pure noodzaak om het licht te laten branden.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Ervaren adviseur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
Wocozon zoekt:

Gedreven en ervaren Project Manager

32-40 uur - 3554PZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!