Solar Magazine - Vlaanderen: 1 december start derde call zonnepanelen voor bedrijven, 5 miljoen euro subsidie beschikbaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: 1 december start derde call zonnepanelen voor bedrijven, 5 miljoen euro subsidie beschikbaar
© ENGIE

Vlaanderen: 1 december start derde call zonnepanelen voor bedrijven, 5 miljoen euro subsidie beschikbaar

In Vlaanderen gaat op 1 december de derde en tevens laatste call groene stroom van het kalenderjaar 2021 van start. Er is 5 miljoen euro beschikbaar voor de uitrol van zonnepanelen bij bedrijven.

De call sluit op 14 december om 16.00 uur.

Vanaf 40 kilowatt
Waar bij de tweede call drijvende pv-systemen en pv-systemen op marginale gronden waren uitgesloten, mag daar in de derde call wel weer subsidie voor worden aangevraagd. De call richt zich ditmaal op zonnestroomprojecten met een omvormervermogen groter dan 40 kilowatt tot en met 2 megawatt, en windmolens met een nominaal vermogen groter dan 10 kilowatt tot en met 300 kilowatt.

Voor subcall 1 – drijvende zonnepanelen, zonnepanelen op marginale gronden en windturbines – is 500.00 euro subsidie beschikbaar. Voor subcall 2 – projecten uit de categorie ‘Overige zonnepanelen’, oftewel de meest gangbare zonnestroomprojecten op daken – is 4,5 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Maximale subsidie
Het subsidiebod mag niet hoger zijn dan 22 euro per megawattuur voor overige pv-installaties en pv op marginale gronden, 33 euro per megawattuur voor drijvende pv-installaties en 74 euro per megawatt voor kleine en middelgrote windturbines.

Er kan subsidie worden aangevraagd voor de investerings- en installatiekosten. Exploitatiekosten en -baten, engineeringskosten en kosten voor vergunningsaanvragen komen niet in aanmerking. De maximale in aanmerking komende kosten per kilowattpiek voor zonnepanelen en per kilowatt voor windturbines zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Categorie

Maximale subsidie

Overige pv-installaties en pv-installaties op marginale gronden

1.030 euro per kilowattpiek
(van 40 tot 250 kilowatt*)
858 euro per kilowattpiek
(van 250 tot 750 kilowatt*)
696 euro per kilowattpiek
(van 750 kilowatt tot 2 megawatt*) 

Drijvende pv-installaties

1.150 euro per kilowattpiek

Kleine en middelgrote windturbines

3.300 per kilowatt

* omvormervermogen

Rangschikking
Na het afsluiten van een call worden de correct ingediende projectaanvragen binnen de subcalls volgens hun bod gerangschikt. Dat bod is de verhouding tussen de gevraagde investeringssteun en de verwachte energieproductie van de installatie.

Het laagste bod wordt het best gerangschikt. Het beschikbare budget wordt verdeeld over de best gerangschikte projecten tot het budget op is. Na toekenning van de subsidie moeten de projecten binnen 18 maanden gerealiseerd worden in het geval van zonnepanelen. Voor windturbines is de realisatietermijn 24 maanden.

25,5 megawatt
Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kende in de eerste call van afgelopen voorjaar 4,6 miljoen euro subsidie toe aan zonnepanelen en windmolens. Het ging daarbij om 35 megawattpiek aan zonnepanelen. In de tweede call is een projectvolume van 29,6 megawattpiek gehonoreerd.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!