logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
23 november 2021

Grootverbruiker overschrijdt contract, Liander wint rechtszaak over transportbeperking

De rechtbank Amsterdam heeft Liander in het gelijk gesteld in een door de netbeheerder gestarte rechtszaak over een grootverbruiker in Noord-Holland die maandelijks het gecontracteerde transportvermogen overschrijdt

Liander kampt in het gebied waar de groothandel een bedrijfspand met koelcellen heeft met een capaciteitsprobleem voor het transport van energie. Toch overschrijdt de afnemer in het congestiegebied maandelijks het contractueel overeengekomen transportvermogen. De rechter stelt nu dat Liander voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het extra transport leidt tot een onaanvaardbaar risico op uitval in het hele gebied of beschadiging van het stroomnet. De afnemer krijgt daarom een verbod om de gecontracteerde transportcapaciteit in de toekomst te overschrijden.

Begin 2022 opgeheven
In de aansluit- en transportovereenkomst van de groothandel is het gecontracteerde transportvermogen vastgelegd op 46 kilowattuur. Het bedrijf heeft het gecontracteerde transportvermogen bij herhaling overschreden tot een piekbelasting van 103 kilowatt.

De transportbeperking van het bedrijf zal vanwege recente ontwikkelingen en verwachte aanpassingen van het stroomnet, naar verwachting eind 2021 dan wel begin 2022 worden opgeheven. Tot die tijd heeft de rechter het bedrijf verboden het gecontracteerde vermogen te overschrijden.

Handhaving transportbeperkingen
Liander stelt in een reactie de handhaving van transportbeperkingen niet wenselijk te vinden, maar wel noodzakelijk. Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten: ‘Helaas zien we steeds vaker dat klanten in congestiegebieden zich niet aan het maximum van het gecontracteerde transportvermogen houden. Daarmee brengen zij de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en daarmee de dienstverlening van Liander aan andere klanten in gevaar. Daarom zagen wij geen andere mogelijkheid dan deze ongebruikelijke gang naar de rechter. Deze uitspraak biedt duidelijkheid dat Liander op correcte gronden klanten aan het overeengekomen maximumtransportvermogen houdt.’

Het is voor het eerst dat Liander bij een klant binnen een congestiegebied het nakomen van het gecontracteerd transportvermogen heeft afgedwongen via een rechter. Reden hiervoor was dat een ondernemer in Noord-Holland zijn gecontracteerd transportvermogen herhaaldelijk overschreed. Het gecontracteerd transportvermogen is de afgesproken piekbelasting die een ondernemer maximaal mag afnemen om zo overbelasting op het net te voorkomen. De betreffende ondernemer wil meer elektriciteit verbruiken en staat hiervoor op een wachtlijst.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten