Solar Magazine - VN: beloften in nieuwe klimaatplannen schieten tekort, aarde koerst af op klimaatcatastrofe
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VN: beloften in nieuwe klimaatplannen schieten tekort, aarde koerst af op klimaatcatastrofe
© Hai Huy Ton That | Dreamstime.com

VN: beloften in nieuwe klimaatplannen schieten tekort, aarde koerst af op klimaatcatastrofe

De nieuwe en aangescherpte klimaatbeloften die tal van landen de afgelopen maanden wereldwijd deden in aanloop naar de VN-klimaattop COP26 zijn niet genoeg om de wereldwijde opwarming van de aarde af te remmen.

Die conclusie trekt het United Nations Environmental Program (UNEP), de organisatie van de Verenigde Naties (VN) die het milieubeleid op regionaal en wereldwijd niveau coördineert, in haar jaarlijkse Emissions Gap Report.

2,7 graden Celsius
Voorafgaand aan de cruciale klimaatconferentie COP26 zijn de aangekondigde plannen weliswaar een positieve stap voorwaarts, maar de wereld koerst met de uitgesproken beloften volgens de onderzoekers van UNEP nog altijd af op een gevaarlijke, wereldwijde temperatuurstijging van ten minste 2,7 graden Celsius in de huidige eeuw.

Uit het nieuwe Emissions Gap Report blijkt dat de geüpdatete Nationally Determined Contributions (NDC’s, red. de nationaal vastgestelde klimaatdoelstellingen) evenals andere toezeggingen die voor 2030 zijn gedaan maar nog niet officieel zijn ingediend – slechts zouden leiden tot een extra reductie van 7,5 procent van de jaarlijkse broeikasgasemissies in 2030. UNEP stelt dat de wereld een reductie van 55 procent nodig heeft om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 1,5 graad Celsius.

Klimaatcatastrofe
‘Minder dan een week voor COP26 in Glasgow liggen we nog steeds op schema voor een klimaatcatastrofe’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres tijdens de presentatie van het rapport. ‘Zoals de titel van het rapport van dit jaar het zegt: “The heat is on”. En zoals de inhoud van het rapport laat zien - het leiderschap dat we nodig hebben, is weg. Ver weg.’

In totaal hebben 49 landen plus de Europese Unie een netto 0-doelstelling toegezegd. Dit dekt meer dan de helft van de wereldwijde binnenlandse uitstoot van broeikasgassen, meer dan de helft van het mondiale bruto binnenlands product (bbp) en een derde van de wereldbevolking. Toch stellen veel NDC’s actie uit tot na 2030, wat volgens de onderzoekers twijfel doet rijzen over de vraag of netto 0-toezeggingen kunnen worden nagekomen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!