- SDE++ 2021: 3.790 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd, geen subsidie toegekend aan CO2-afvang en -opslag
- PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
- Het Dilemma | Zijn bifaciale en deels transparante zonnepanelen over 5 jaar de norm in zonneparken?
- De harde cijfers | Vlaamse consumenten kopen massaal zonnepanelen, maar bedrijven blijven achter
- Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
- Use All Energy wil Europa veroveren met innovatief pvt-systeem
- Energie Investeringsaftrek (EIA): 16 procent meer aanvragen voor zonnepanelen
- Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol


ACM straft energiebedrijven die vaste energiecontracten opzeggen: dwangsom van 15.000 euro per week
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat energiebedrijven straffen die contracten met klanten opzeggen, omdat die klanten niet akkoord gaan met het verhogen van het afgesproken vaste energietarief.
Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan. Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode – van 1 oktober tot 1 april – ook niet toegestaan. Daarom treedt de ACM hiertegen op met een dwangsom van 15.000 euro per week met een maximum van 45.000 euro.
Klachten bij consumentenloket
Uit meldingen bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer bleek al eerder dat enkele bedrijven toch dreigen de levering stop te zetten als klanten niet akkoord gaan met het verhogen van het vaste tarief. De ACM heeft onlangs al gemeld dat dit niet is toegestaan en heeft bedrijven die dit doen hier ook op aangesproken.
Uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat een van deze bedrijven de levering aan consumenten die niet akkoord zijn met een prijsverhoging daadwerkelijk stopzet in de winterperiode. De ACM dwingt het bedrijf met een zogenoemde last onder dwangsom (LOD) de levering van gas en elektriciteit aan consumenten voort te zetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het bedrijf dus een dwangsom betalen. De ACM stelt in deze fase van het onderzoek geen namen van betrokken bedrijven te kunnen noemen, maar is wel voornemens de opgelegde LOD op haar website te publiceren zodra dat juridisch mogelijk is.
Voorbeeldbrief
De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden en levering in de winterperiode niet zomaar beëindigen omdat vaste contracten eenzijdig worden opgezegd. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM hier ook tegen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer. Op ACM ConsuWijzer staat ook een voorbeeldbrief die consumenten kunnen gebruiken als zij het niet eens zijn met het stopzetten of wijzigen van hun energiecontract.
Deel dit bericht