Solar Magazine - ACM straft energiebedrijven die vaste energiecontracten opzeggen: dwangsom van 15.000 euro per week
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM straft energiebedrijven die vaste energiecontracten opzeggen: dwangsom van 15.000 euro per week
© Jarretaera | Draemstime.com

ACM straft energiebedrijven die vaste energiecontracten opzeggen: dwangsom van 15.000 euro per week

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat energiebedrijven straffen die contracten met klanten opzeggen, omdat die klanten niet akkoord gaan met het verhogen van het afgesproken vaste energietarief.

Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan. Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode – van 1 oktober tot 1 april – ook niet toegestaan. Daarom treedt de ACM hiertegen op met een dwangsom van 15.000 euro per week met een maximum van 45.000 euro.

Klachten bij consumentenloket
Uit meldingen bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer bleek al eerder dat enkele bedrijven toch dreigen de levering stop te zetten als klanten niet akkoord gaan met het verhogen van het vaste tarief. De ACM heeft onlangs al gemeld dat dit niet is toegestaan en heeft bedrijven die dit doen hier ook op aangesproken.

Uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat een van deze bedrijven de levering aan consumenten die niet akkoord zijn met een prijsverhoging daadwerkelijk stopzet in de winterperiode. De ACM dwingt het bedrijf met een zogenoemde last onder dwangsom (LOD) de levering van gas en elektriciteit aan consumenten voort te zetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het bedrijf dus een dwangsom betalen. De ACM stelt in deze fase van het onderzoek geen namen van betrokken bedrijven te kunnen noemen, maar is wel voornemens de opgelegde LOD op haar website te publiceren zodra dat juridisch mogelijk is.

Voorbeeldbrief
De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden en levering in de winterperiode niet zomaar beëindigen omdat vaste contracten eenzijdig worden opgezegd. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM hier ook tegen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer. Op ACM ConsuWijzer staat ook een voorbeeldbrief die consumenten kunnen gebruiken als zij het niet eens zijn met het stopzetten of wijzigen van hun energiecontract.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Van der Valk Solar Systems BV zoekt:

Assistent Teamleider Logistiek

Fulltime (40 uur) - Den Hoorn, 2635 BG 18
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!