In het Nederlands paviljoen zetten ontwerpers en kunstenaars verschillende innovaties in de schijnwerpers.
Golfregio
Met de deelname biedt Nederland een platform aan bedrijven, organisaties en kennisinstellingen uit de publieke en private sector om zowel vooraf als tijdens de Expo hun positie in de Golfregio te versterken. De economische banden tussen Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en de rest van de Golfregio zijn sterk. De Expo 2020 Dubai biedt kansen om deze langdurige relatie te verdiepen.
Het paviljoen is ontworpen en gebouwd door een consortium van V8 Architects, KossmanndeJong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Zij hebben een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven betrokken bij de bouw, waaronder Leadax, Hoogendoorn, MJTech, Holland Water, Signify en BOM Group. Voor de bouw is gebruikgemaakt van gehuurde bouwmaterialen die zoveel mogelijk lokaal te verkrijgen zijn, waardoor transport tot een minimum is beperkt. Ook het interieur bestaat uit gehuurde materialen. Alle materialen worden na afloop teruggegeven aan de regio of ze krijgen een volgende bestemming. Met deze circulaire aanpak wordt de ecologische voetafdruk van het paviljoen tot een minimum beperkt.
Regendouche
Ap Verheggen en SunGlacier Technologies ontwikkelden de zonne-energieregendouche SunGlacier. Dit is een Nederlandse innovatie waarmee dagelijks honderden liters water kunnen worden geoogst in het paviljoen. Volgens Ap is het uitgangspunt van SunGlacier dat schoon water voor iedereen op deze planeet beschikbaar moet kunnen zijn.
‘Daarvoor hebben we een nieuwe en superefficiënte methode ontwikkeld om water uit lucht te winnen’, aldus Verheggen. ‘Zonneschijn, zwaartekracht en lucht zijn overal op deze planeet aanwezig. Deze gratis componenten hebben we zo optimaal als mogelijk gebruikt om schoon en koud water uit de buitenlucht te winnen. Omdat onze apparaten zo efficiënt werken, kunnen ze ook worden aangesloten op zonne-energiesystemen. Wat is er nog mooier dan deze technologie, die vrijwel overal op aarde goed werkt, op een grote schaal te tonen op de Expo 2020 in Dubai.’
Organische zonnecellen
Solar designer Marjan van Aubel voorziet de SunGlacier van stroom met haar kleurrijke zonnepanelen. Tegelijkertijd laten de dakramen zonlicht binnen, dat de planten nodig hebben voor fotosynthese. ‘Zonne-energie kan, naast alleen het opwekken van energie, ook heel mooi zijn’, volgens Van Aubel. ‘Voor de wereldtentoonstelling in Dubai hebben wij het solar dak van het Nederlandse paviljoen ontworpen met gekleurde, organische zonnecellen van ASCA. Deze nieuwe techniek laat zien hoe we in de toekomst zonne-energie beter kunnen integreren in ons dagelijks leven.’