logo
wvhj2023
© SolaRoad
© SolaRoad
28 september 2021

Ando Kuypers: ‘Fietsland Nederland wordt Nederland zonnefietspadenland’

‘Toepassing van dunnefilmzonnecelmodules kan de businesscase voor zonnewegen sterk verbeteren. Grootschalige commerciële uitrol is in zicht, als eerste in fietspaden.’ Dat stelt Ando Kuypers.

TNO Solliance speelt mee in de wereldwijde voorhoede van ontwikkelaars van dunnefilmzonnecellen, met name cigs en perovskiet. Het vestigt met regelmaat indrukwekkende records, met als laatste hoogtepunt een tandem van kristallijn silicium en perovskiet met een cel-efficiency van 28,7 procent. Het kennisinstituut loopt bovendien voorop in de productie van complete modules. Wie dit soort innovaties wil aanschouwen, kan onder andere terecht op Solar Solutions International. Ando Kuypers, dunnefilmzonnecel-expert en projectontwikkelaar van TNO Solliance, toont er onder andere de laatste ontwikkelingen van een collectief innovatieproject: Rolling Solar.

Belofte van de toekomst
‘In dit consortium werken diverse wetenschappelijke organisaties en bedrijven uit Nederland, Duitsland en België samen aan de integratie van pv in geluidsschermen en wegdekken’, vertelt Kuypers. ‘We rollen onder meer een pilot in zonnewegen uit op Brightlands Chemelot Campus. Daar ligt inmiddels al een testtraject op basis van kristallijn siliciumzonnemodules. “As we speak” wordt een tweede wegdeel aangelegd met cigs-zonnecellen. Dat is nextgenerationtechnologie, met als groot voordeel dat die de kosten voor pv-geïntegreerde wegdekken sterk naar beneden kan brengen, bijvoorbeeld vanwege goedkopere integratie en omdat de verpakking minder robuust hoeft te zijn dan die van brossere kristallijn siliciumzonnecelmodules. Daarmee is dit een grote belofte voor de toekomst.’

15 terawattuur
De rol van infrastructuur geïntegreerde pv (iipv) in het hernieuwbare-energiesysteem van de toekomst is groot. Toepassing is niet alleen logisch – vanwege dubbelgebruik van ruimte en elektriciteitsproductie op de plek waar die ook kan worden gebruikt – maar het potentiële opgewekte vermogen is bovendien enorm. Een van de kansen voor de korte termijn is de combinatie van pv en fietspaden, zo geeft Kuypers aan. Nederland heeft zo’n 35.000 kilometer aan fietspaden met een totaaloppervlak in de orde van 100 vierkante kilometer. Als dat allemaal voorzien zou worden van pv zou jaarlijks zo’n 10 terawattuur aan elektriciteit worden gegenereerd, wat een aanzienlijke bijdrage is aan de nationale energietransitie.

Definitieve marktdoorbraak
Kuypers: ‘Als je het hebt over de combinatie wegdekken en pv ligt het bovendien voor de hand als eerste in te zetten op applicatie in fietspaden. Die worden immers in principe niet belast door autoverkeer. Bij Utrecht – in Maartensdijk – werd onlangs een fietspad van 350 meter met kristallijn siliciumwegdelen van SolaRoad gerealiseerd. Binnen Rolling Solar ontwikkelen we dergelijke technologie door naar een volgend niveau. Tegelijkertijd werken we aan een volwassen, schaalbare dunnefilm-pv-oplossing. Dat alles kan leiden tot een definitieve marktdoorbraak in pv-fietspaden is mijn overtuiging, wellicht al binnen 5 jaar. Fietsland Nederland wordt daarmee Nederland zonnefietspadenland. En dat is een prachtig nieuw visitekaartje van onze zonne-energiesector aan de hele wereld. Wil je die technologie van de toekomst, en een aantal andere interessante innovaties van TNO Solliance zien, dan ben je van harte welkom op Solar Solutions. Je vindt me zoals gebruikelijk in de stand van Solar Magazine (red. standnummer B14).’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten