Solar Magazine - Transport zonnepanelen weer duurder, World Container Index doorbreekt grens 10.000 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport zonnepanelen weer duurder, World Container Index doorbreekt grens 10.000 dollar
© Woraphonbanchobidi | Dreamstime.com

Transport zonnepanelen weer duurder, World Container Index doorbreekt grens 10.000 dollar

Het transport van een container met zonnepanelen van China naar Rotterdam is afgelopen week 213 dollar Amerikaanse duurder geworden. De World Container Index heeft de magische grens van 10.000 dollar doorbroken.

De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – stabiliseerde zich de afgelopen weken maar is desondanks gestegen naar 10.084 Amerikaanse dollar voor een 40-voets-container. Het is de 21e week op rij dat de index gestegen is.

Rotterdam
Waar de laatste 3 weken van augustus de prijsstijging voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam minder dan 100 Amerikaanse dollar was, bevindt die zich de afgelopen 2 weken weer boven de 200 Amerikaanse dollar. Afgelopen week ging het om een stijging van 1,51 procent met 213 Amerikaanse dollar.

Dit jaar alleen al is de prijs met meer dan 5.000 dollar toegenomen. Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. De analisten van Drewry verwachten dat de containertarieven de komende week verder zullen stijgen, maar wel gestaag.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen– afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Solvari B.V. zoekt:

Key Account Manager

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!