logo
wvhj2023
© ChainPoint
© ChainPoint
10 september 2021

ChainPoint: ‘Intelligente traceerbaarheidssoftware kan dwangarbeid bij productie zonnepanelen voorkomen’

‘Er is geen silver bullet om dwangarbeid en andere misstanden in een supply chain te voorkomen, maar technologie kan een rol spelen om inzicht te krijgen in de mogelijke hotspots en risico’s binnen een waardeketen.’

Dat stelt Alexander Ellebrecht van het Nederlandse softwarebedrijf ChainPoint. Met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland brengt ChainPoint wereldwijd waardeketens in kaart. Het gelijknamige softwareplatform dat Ellebrecht met het team ontwikkelde, wordt al meer dan 15 jaar effectief toegepast in meer dan 100 verschillende supply chains. Het platform wordt gebruikt om toeleveringsketens in kaart te brengen en producten van fabrikant tot consument te traceren. ChainPoint faciliteert zo het beheren en delen van product-, proces- en leveranciersinformatie, van grondstof tot eindproduct.

Van cacao tot katoen
De klantenkring van het bedrijf is omvangrijk en imposant. Zo is er de Rainforest Alliance, een non-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw en bosbouw. De organisatie gebruikt ChainPoints software om producten als bananen, cacao en koffie te certificeren.

Een klinkende naam uit de foodindustrie is daarbij Tony’s Chocolonely. Om kinderarbeid te bestrijden, vecht Tony’s Chocolonely tegen Big Chocolate – zoals het handjevol multinationals dat de industrie domineert, bekendstaat. In de BeanTracker, gebouwd door ChainPoint, voeren alle actoren in de toeleveringsketen – van boer tot producent – wekelijks gegevens in. Zo ontstaat een volledig transparante ‘bean to bar’-supply chain. Daarbij zijn de oorsprong, de stroom en de hoeveelheden van de cacaobonen bekend; met andere woorden de ‘bean whereabouts’.

Kinderarbeid
ChainPoint is ook een gevestigde naam in de katoen-, textiel- en kledingindustrie. In deze sectoren draait het niet alleen om het voorkomen van kinderarbeid, maar ook het efficiënt en verantwoord gebruik van water, energie en land en negatieve impact van productieafval op het milieu voorkomen.

Het bedrijf mag The Better Cotton Initiative (BCI) tot zijn klantenkring rekenen en daarbij zijn onder meer Adidas, Decathlon, H&M, Nike, IKEA en Walmart aangesloten. BCI heeft tot doel het levensonderhoud en de economische ontwikkeling in katoenproducerende gebieden te verbeteren – waaronder ook de Chinese regio Xinjiang – de milieu-impact van katoenproductie te verminderen en de toekomst van de sector veilig te stellen. BCI bestrijdt zaken als schadelijke gewasbeschermingspraktijken, watermisbruik, afnemende bodemvruchtbaarheid en kinder- en dwangarbeid.

Biomassa
ChainPoint wordt ook gebruikt om transparantie te verkrijgen in toeleveringsketens met conflictmineralen, zoals biomassa. In de bio-energiesector is de herkomst van grondstoffen vaak niet volledig te herleiden en daardoor is het niet altijd mogelijk om duurzame van niet-duurzame producten te onderscheiden, vooral als er geen fysiek verschil tussen beide is. ChainPoint heeft voor het Sustainable Biomass Program (SBP) – in het leven geroepen door belangrijke Europese nutsbedrijven die hun energiecentrales stoken op houtachtige biomassa – aan de basis gestaan van een oplossing voor dit probleem. Het op ChainPoint gebaseerde audit portal stelt SBP in staat om biomassa te certificeren.

Ook voor de zonne-energiesector kan het certificeren van een grondstof als silicium soelaas bieden, in dit geval niet om illegale boskap maar om mensenrechten te beschermen. ‘De eerste stap voor de Europese zonne-energiesector in het voorkomen van dwangarbeid is weten welke leveranciers betrokken zijn bij de inkoop en productie van de zonnepanelen’, duidt Ellebrecht. ‘Met supply chain mapping kunnen de relaties tussen belanghebbenden in de waardeketen worden blootgelegd. Zo kunnen potentiële risico’s op dwangarbeid op ieder niveau van de toeleveringsketen geïdentificeerd worden.’

Mapping
Mapping is echter slechts de eerste stap. Ellebrecht: ‘Wat volgt na het identificeren van de risico’s is het organiseren van traceerbaarheid. Door in deze tweede stap zowel de volumes van gecertificeerd als ongecertificeerd materiaal – bijvoorbeeld silicium dat door Oeigoeren geproduceerd is – te traceren, kun je daadwerkelijk producten maken die bijvoorbeeld vrij van dwangarbeid zijn.’

Lees hier het volledige artikel ‘ChainPoint: intelligente traceerbaarheidssoftware kan dwangarbeid bij productie zonnepanelen voorkomen’ in de september 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten