evofenedex is de vereniging voor bedrijven met een logistiek of internationaal belang. 15.000 handelaren, producenten en exporteurs zijn lid van de brancheorganisatie.
Herstel bemoeilijkt
Het aandeel leden dat zegt nog steeds last te hebben van de impact van de coronacrisis op hun bedrijfsvoering, is volgens evofenedex in augustus verder afgenomen naar 33 procent. In juli gaf nog 37 procent van de bedrijven aan geraakt te zijn door de coronapandemie en begin dit jaar was dat zelfs nog 50 procent.
De nieuwste cijfers laten zien dat het herstel wordt bemoeilijkt door verstoringen in de supply chain. Die is verder verslechterd, onder meer doordat de Chinese haven in Ningbo enkele weken deels gesloten was door een uitbraak van het coronavirus. Hierdoor lopen problemen met levertijden op. De problemen werden in juli slechts door 52 procent van de respondenten genoemd en in augustus door 66 procent.
Naweeën
Omgekeerd is het aantal bedrijven dat juist zegt te profiteren van de coronacrisis toegenomen van 18 procent in juli naar 21 procent in augustus. Dit cijfer bereikt daarmee het hoogste niveau sinds het begin van de crisis. ‘De tendens van een langzaam normaliserende export zien we terug in de cijfers over augustus. Die bevestigen het beeld dat we van onze leden krijgen. Al dient wel opgemerkt te worden dat het herstel niet gelijkmatig over alle sectoren verdeeld plaatsvindt. Grondstoffen, chemie, materialen en machines zien inderdaad die positieve ontwikkeling, maar delen van de groothandel, (klein) metaal, bouw en leisure hebben het in sommige gevallen nog steeds zwaar’, aldus Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen van evofenedex.
Steeds meer bedrijven verleggen hun supply chain, al dan niet tijdelijk. Van de 10 eerstgenoemde landen naar waar de supply chain wordt verlegd, zijn er 9 in Europa. Tot slot verwacht inmiddels een meerderheid van de ondervraagde bedrijven – 55 procent – dat ze ook in 2022 nog te maken zullen hebben met de naweeën van de coronapandemie.
Import versus export
Vanaf het tweede kwartaal van 2020 zag evofenedex een duidelijke trend waarbij het volgens de bedrijven die negatieve impact ondervinden of nog verwachten vaker de export raakt dan de import. Dat verschil werd steeds kleiner tot 5 procent in juli 2021.
Deze maand ziet evofenedex dat het aandeel export, na een daling vanaf april 2020, weer is gestegen naar het niveau van mei 2021. Het aandeel import is gedaald naar het niveau van mei. In totaal geeft 71 procent van de bedrijven met (verwachte) negatieve impact van de coronacrisis aan dat het de export raakt en 48 procent stelt dat het de import raakt.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.