Solar Magazine - TKI vraagt hulp bij onderzoek constructieve beperkingen voor installatie zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TKI vraagt hulp bij onderzoek constructieve beperkingen voor installatie zonnepanelen
© KiesZon

TKI vraagt hulp bij onderzoek constructieve beperkingen voor installatie zonnepanelen

De TKI Urban Energy is een onderzoek gestart naar de stagnatie van de uitrol van zonnepanelen bij utiliteitsgebouwen door de aanwezigheid van constructieve beperkingen. Marktpartijen wordt om hulp gevraagd.

‘Constructieve beperkingen kunnen een belangrijk obstakel vormen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen op het gebied van hernieuwbare opwek’, vertelt Ümit Duman, innovatieanalist Hernieuwbare Energie bij de TKI Urban Energy die onderdeel is van de Topsector Energie. ‘Naar ons weten is er weinig onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin constructieve beperkingen een grootschalige uitrol van zon-op-dakprojecten binnen de utiliteitsbouw (kunnen) hinderen.’

Goed onderbouwd
Volgens Duman is er verder onvoldoende vrij-beschikbare kennis van oplossingen die dakeigenaren en exploitanten kunnen toepassen om deze daken toch in te zetten voor het opwekken van zonnestroom.

De studieopdracht heeft tot doel om een goed onderbouwd onderzoek te doen naar de mate waarin het probleem van constructieve beperkingen zich manifesteert bij utiliteitsgebouwen. Hiermee wil TKI Urban Energy beleidsmakers en marktpartijen informeren.

Innovatiethema’s
Daarnaast kunnen de inzichten uit de studie door de verschillende TKI’s gebruikt worden om focus aan te brengen in hun Meerjarig Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIP’s) voor onder meer innovatie in de gebouwde omgeving.

De inzichten maken het mogelijk om meer scherpe keuzes te maken qua relevantie, impact en belang van bepaalde innovatiethema’s. Bovendien zullen deze inzichten breed gedeeld worden met belanghebbende partijen, zodat innovatie optimaal kan bijdragen aan de gewenste implementatieversnelling van zonnestroomsystemen op utiliteitsgebouwen.

Bedrijven die input willen leveren voor het onderzoek kunnen per e-mail contact opnemen met  Ümit Duman. De bedrijven wordt gevraagd constructieve rapporten te delen van zowel afgekeurde als goedgekeurde gebouwen. De TKI Urban Energy zal de beschikbaar gestelde documenten confidentieel en geanonimiseerd behandelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!