Solar Magazine - Provincie Noord-Holland wil zonnepanelen boven parkeerplaatsen subsidiëren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Noord-Holland wil zonnepanelen boven parkeerplaatsen subsidiëren
© Batenburg | Groendus

Provincie Noord-Holland wil zonnepanelen boven parkeerplaatsen subsidiëren

De provincie gaat onderzoeken of zij de ontwikkeling van zonnecarports op parkeerplaatsen kan subsidiëren. Gedeputeerde Staten stellen dat er veel potentie is voor de uitrol van zonnepanelen via zonnecarports.

Adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) heeft de 3 provinciale pilotregelingen in Noord-Holland voor het aanjagen van grootschalige opwekking van zonne-energie op daken geëvalueerd. Het gaat om de versnellingsaanpak zonne-energie op bedrijfsdaken, de gebiedsaanpak zon op agrarische daken en Schooldakrevolutie.

Schooldaken
Op basis van de uitkomsten heeft het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland de ambitie uitgesproken om zonne-energie op parkeerplaatsen te gaan subsidiëren en door te gaan met het stimuleren van zonnepanelen op schooldaken.

De provincie wil daarom ook blijven samenwerken met stichting Schooldakrevolutie die gemeenten en schoolbesturen ondersteunt bij de verduurzaming van schoolgebouwen. In Noord-Holland heeft de stichting dat de afgelopen 2 jaar namens de provincie gedaan. De aanpak van stichting Schooldakrevolutie komt als beste uit het onderzoek van AEF naar voren. Dit succes is voornamelijk het gevolg van de bekendheid, en daarmee het vertrouwen, van Schooldakrevolutie bij gemeenten en scholen.

Park the Sun
Het evaluatierapport stelt dat de markt voor zonnepanelen op daken goed is ontwikkeld en al voldoende gesubsidieerd wordt door het Rijk. Waar nog wel winst te behalen is, is het subsidiëren van innovaties die nog in ontwikkeling zijn, die nog niet rendabel zijn, maar wel veel potentieel hebben. Zonnecarports zijn hier een goed voorbeeld van. Samen met de gemeente Rotterdam heeft de provincie Noord-Holland al de tool Park the Sun gelanceerd die laat zien waar parkeerterreinen slimmer benut kunnen worden door overdekt parkeren te combineren met de opwekking van zonne-energie. De provincie gaat nu dus onderzoeken of zij de ontwikkeling hiervan kan subsidiëren.

Duidelijkheid in oktober
Vanwege krapte op het elektriciteitsnet waren proeven op agrarische daken niet altijd succesvol. Noord-Holland wil investeren in oplossingen hiervoor. De aanpak voor bedrijfsdaken wil de provincie samenvoegen met de aanpak voor energiebesparing van bedrijventerreinen. Dat blijkt effectiever.

Het dagelijks bestuur van de provincie is voornemens om de Provinciale Staten in oktober nader te informeren over de uitwerking van de genoemde plannen en de invulling van het beleid.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!