Aanzienlijke stijgingen van de prijzen voor gas en kolen hebben de kosten voor het opwekken van elektriciteit uit bestaande fossiele energiecentrales ver boven de kosten van stroom uit nieuwe wind- en zonneparken geduwd.
Prijzen verdubbeld
De prijzen van fossiel gas zijn bijna verdubbeld in de eerste helft van 2021, terwijl de prijzen van geïmporteerde steenkool met 70 procent zijn gestegen. Zelfs exclusief de kosten van CO2-rechten, is elektriciteit uit bestaande fossiele gascentrales nu duurder dan die uit nieuwe wind- en zonneparken.
Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Ember. De Europese klimaatdenktank heeft de Europese elektriciteitsproductie in de eerste 6 maanden van 2021 vergeleken met de productie tijdens de coronacrisis (eerste helft 2020) en met de productie van voor het uitbreken van de pandemie (eerste helft 2019). 20 procent van de Europese stroom was in de eerste helft van het huidige kalenderjaar afkomstig van wind- en zonne-energie; een groei van 18 procent oftewel 22,5 terawattuur ten opzichte van de eerste helft van 2019.
Kwart van stroom
De explosieve groei van de stroomproductie door windmolens en zonnepanelen in combinatie met de zwakke vraag houden de productie van fossiele brandstoffen onder het niveau van voor de coronacrisis. De klimaatdenktank meldt dat in Nederland de productie van zonnestroom in de eerste helft van het kalenderjaar meer dan verdubbeld is – met 3 terawattuur – ten opzichte van de eerste helft van 2019. De stroomproductie door windmolens groeide in dezelfde periode met 45 procent.
Wind- en zonne-energie waren hierdoor in de eerste helft van het kalenderjaar in Nederland goed voor meer dan een kwart van de Nederlandse elektriciteitsvraag, tegen 16 procent in de eerste helft van 2019. Elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen bleef in diezelfde periode 12 procent – oftewel 5 terawattuur – onder het niveau van voor de coronapandemie. Hierdoor was de CO2-uitstoot van elektriciteitsopwekking in Nederland in de eerste helft van het jaar 15 procent lager dan in de eerste helft van 2019.
Europese emissies dalenDe onderzoekers van Ember stellen dat de Europese emissies dalen nu de elektriciteitsproductie in Europa verduurzaamd wordt. De belangrijkste conclusies zijn volgens de onderzoekers:
|
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.