Solar Magazine - Stroom uit bestaande gas- en kolencentrales 2 keer zo duur als wind- en zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroom uit bestaande gas- en kolencentrales 2 keer zo duur als wind- en zonne-energie
© Ember

Stroom uit bestaande gas- en kolencentrales 2 keer zo duur als wind- en zonne-energie

Elektriciteit opwekken uit bestaande fossiele gas- en steenkoolcentrales is in Europa nu 2 keer zo duur als het opwekken van stroom uit nieuwe wind- en zonneparken. Dat stelt de Europese klimaatdenktank Ember.

Aanzienlijke stijgingen van de prijzen voor gas en kolen hebben de kosten voor het opwekken van elektriciteit uit bestaande fossiele energiecentrales ver boven de kosten van stroom uit nieuwe wind- en zonneparken geduwd.

Prijzen verdubbeld
De prijzen van fossiel gas zijn bijna verdubbeld in de eerste helft van 2021, terwijl de prijzen van geïmporteerde steenkool met 70 procent zijn gestegen. Zelfs exclusief de kosten van CO2-rechten, is elektriciteit uit bestaande fossiele gascentrales nu duurder dan die uit nieuwe wind- en zonneparken.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Ember. De Europese klimaatdenktank heeft de Europese elektriciteitsproductie in de eerste 6 maanden van 2021 vergeleken met de productie tijdens de coronacrisis (eerste helft 2020) en met de productie van voor het uitbreken van de pandemie (eerste helft 2019). 20 procent van de Europese stroom was in de eerste helft van het huidige kalenderjaar afkomstig van wind- en zonne-energie; een groei van 18 procent oftewel 22,5 terawattuur ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Kwart van stroom
De explosieve groei van de stroomproductie door windmolens en zonnepanelen in combinatie met de zwakke vraag houden de productie van fossiele brandstoffen onder het niveau van voor de coronacrisis. De klimaatdenktank meldt dat in Nederland de productie van zonnestroom in de eerste helft van het kalenderjaar meer dan verdubbeld is – met 3 terawattuur – ten opzichte van de eerste helft van 2019. De stroomproductie door windmolens groeide in dezelfde periode met 45 procent.

Wind- en zonne-energie waren hierdoor in de eerste helft van het kalenderjaar in Nederland goed voor meer dan een kwart van de Nederlandse elektriciteitsvraag, tegen 16 procent in de eerste helft van 2019. Elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen bleef in diezelfde periode 12 procent – oftewel 5 terawattuur – onder het niveau van voor de coronapandemie. Hierdoor was de CO2-uitstoot van elektriciteitsopwekking in Nederland in de eerste helft van het jaar 15 procent lager dan in de eerste helft van 2019.

Europese emissies dalen

De onderzoekers van Ember stellen dat de Europese emissies dalen nu de elektriciteitsproductie in Europa verduurzaamd wordt. De belangrijkste conclusies zijn volgens de onderzoekers:

  • De productie van fossiele brandstoffen herstelt niet doordat de productie van hernieuwbare-energiebronnen groeit. De vraag naar elektriciteit is terug op het niveau van voor de pandemie, maar de productie van fossiele brandstoffen niet. Door deze ontwikkeling valt de Europese uitstoot 12 procent lager uit.
  • De structurele achteruitgang van de stroomproductie met kolen zet door. De kolenproductie was in de eerste helft van dit jaar 16 procent – oftewel 36 terawattuur – lager dan in 2019.
  • De groei van de productie van duurzame energie is veerkrachtig gebleken, maar toch onvoldoende. Twee derde van de Europese stroomvoorziening was ‘schoon’ in de eerste helft van 2021 maar de jaarlijkse groei moet verdubbelen om de nieuwe klimaatdoelstellingen van de Europese Unie (EU) te halen. De stroomproductie bestaat nu voor 39 procent uit hernieuwbare stroom en 27 procent uit kernenergie.
  • De kosten van fossiele energie schieten omhoog. Het is nu 2 keer zo duur om elektriciteit op te wekken uit bestaande fossiele gas- en steenkoolcentrales dan uit nieuwe wind- en zonne-energiecentrales.

 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
kWh People zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!