Solar Magazine - Prijs stroom op hoogste niveau sinds 2009, wind- en zonne-energie kunnen prijs drukken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijs stroom op hoogste niveau sinds 2009, wind- en zonne-energie kunnen prijs drukken
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Prijs stroom op hoogste niveau sinds 2009, wind- en zonne-energie kunnen prijs drukken

De consumentenprijzen voor gas en stroom bevinden zich in Nederland op het hoogste niveau sinds 2015 en 2009. Meer wind- en zonne-energie kan zorgen dat de prijs voor elektriciteit omlaaggaat. Dat meldt Pricewise.

De hoge prijzen komen volgens de energievergelijker voort uit het feit dat de vraag naar gas groter is dan het aanbod en de opwekking van elektriciteit vanwege weinig wind en zon duur is.

10 procent
Na de stijgende variabele tarieven per 1 juli, zijn ook de vaste tarieven voor 1 en 3 jaar flink gestegen: gemiddeld 10 procent ten opzichte van afgelopen juni, stelt Pricewise. De vaste gastarieven liggen momenteel op het hoogste niveau sinds 2015. De vaste tarieven voor stroom zijn zelfs sinds 2009 niet zo hoog geweest als nu.

Hoewel de inkoop van energie met directe levering momenteel erg duur is, kost de inkoop van energie met levering over een jaar beduidend minder. Daardoor lijken energieleveranciers in te kopen voor de langere termijn, wat voor een verschuiving zorgt in het contractaanbod. Voor het eerst in de geschiedenis van de online energievergelijker van Pricewise (2008), lijkt het voordeliger om in plaats van een looptijd van 1 jaar, te kiezen voor een 3-jarig energiecontract.  

Nog een aantal maanden
De vaste tarieven liggen momenteel op het hoogste niveau sinds 2015. Het inkopen van energie voor lange termijn is daardoor voor leveranciers goedkoper dan het inkopen op korte termijn. Ook de prijzen voor levering in het komende kwartaal liggen rond dezelfde prijs als die voor directe levering.

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, is dus te verwachten dat de hoge energietarieven van dit moment nog een aantal maanden aanhouden. ‘Wat daarna gebeurt, hangt af van het energieaanbod. Meer zon en wind kan ervoor zorgen dat de prijs voor elektriciteit gedrukt wordt. En een groter aanbod van gas stabiliseert de prijsopdrijving van gas.’

Zekerheid of flexibiliteit
‘Eerder was voor consumenten een eenjarig energiecontract het meest voordelig, al dan niet vanwege welkomstkortingen’, vervolgt Bleker. ‘Nu we niet zeker zijn van de ontwikkelingen op de markt, valt er voor zowel 1-jarige als 3-jarige contracten wat te zeggen. Gaan de vaste tarieven omlaag? Dan ben je goedkoper uit met een 1-jarig contract met welkomstkorting. Maar blijven de tarieven hoog of stijgen ze nog verder? Dan is een 3-jarig contract de meest voordelige keuze. Met een 3-jarig contract kies je voor zekerheid en gemak, maar als de prijzen dalen, kun je niet zonder boete van je contract af om van die dalende prijzen te profiteren. Dus wil je de flexibiliteit behouden om wél over te stappen, mochten de prijzen weer dalen, dan is het aan te raden voor een 1-jarig contract te kiezen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!