Het bedrijf wil zo onderzoek doen naar de opbrengsten van een zonnepark ingericht met afgeschreven materiaal om zo te bepalen welke materialen hergebruikt kunnen worden als zonneparken zijn afgeschreven.
Refurbished, remanufactured of recycled
De rijksoverheid heeft als doel om Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn, dus zonder verlies van grondstoffen. In de proef die LC Energy nu start, wil het dat alle materialen die worden gebruikt bij de aanleg van een zonnepark – zoals zonnepanelen, transformatoren, montagesystemen en omvormers – worden hergebruikt, refurbished, remanufactured of recycled.
Over 15 tot 20 jaar zijn de eerste zonneparken van LC Energy aan het einde van hun levensduur. Dat is het moment dat er veel zonnepanelen en andere materialen ‘over’ zijn. Om alvast te kijken wat het bedrijf straks met al die materialen kan doen, begint het nu al met een pilot. Op een nieuw aan te leggen zonnepark wordt 1 hectare gereserveerd voor onderzoek naar een circulair zonnepark. Op dit gedeelte komen alleen materialen die eerder zijn gebruikt: zonnepanelen die van afgeschreven zonneparken of van daken komen, aluminium onderstellen van andere zonneparken en transformatoren en omvormers die eerder zijn gebruikt.
Nederlandse partners
LC Energy werkt bij de pilot samen met Nederlandse partners, waaronder een elektronica-recyclebedrijf, een producent van zonnepanelen en een specialist in complexe funderingen.
Daarbij wordt bekeken hoe het zonnepark het beste ingericht, gefinancierd en verzekerd kan worden, hoelang de zonnepanelen nog meegaan en hoe gemakkelijk of moeilijk het is om de levensduur van een zonnepark te verlengen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.