Solar Magazine - Tweede Kamer stemt voor onderzoek naar kwaliteitsbudget ruimtelijke inpassing zonneparken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer stemt voor onderzoek naar kwaliteitsbudget ruimtelijke inpassing zonneparken
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Tweede Kamer stemt voor onderzoek naar kwaliteitsbudget ruimtelijke inpassing zonneparken

De Tweede Kamer heeft een motie van D66 aangenomen om de invoering van een kwaliteitsbudget te onderzoeken voor de realisatie van wind- en zonneparken. 121 van de 150 Kamerleden stemden voor de motie.

Raoul Boucke (D66), sinds de verkiezingen bij D66 de opvolger van Matthijs Sienot als woordvoerder Klimaat & Energie, diende afgelopen week tijdens een debat over de Regionale Energiestrategieën (RES’en) de motie in.

Ruimtelijke inpassing en biodiversiteit
De tekst van de nu aangenomen motie luidt als volgt: ‘overwegende dat bij de realisatie van energieopwekkingsprojecten de ontwikkelaars niet tegemoet worden gekomen wanneer zij kwaliteitsmaatregelen nemen om bijvoorbeeld de kwetsbare natuur en biodiversiteit te beschermen; verzoekt de regering, de noodzaak van een kwaliteitsbudget te onderzoeken waarbij extra financiële ruimte komt voor het nemen van maatregelen ten behoeve van ruimtelijke inpassing, biodiversiteit, zorgvuldige participatie en het ontzien van het elektriciteitsnetwerk’.

VVD (34), D66 (24), CDA (15), SP (9), PvdA (9), GroenLinks (8), Partij voor de Dieren (6), ChristenUnie (5), Volt (3), SGP (3), DENK (3), Fractie Den Haan (1) en BIJ1 (1) stemden voor de SP-motie. Enkel de PVV (17), Forum voor Democratie (5), JA21 (3), BoerBurgerBeweging (1) en Groep Van Haga (3) stemden tegen.

Moratorium JA21 afgewezen
De tijdens hetzelfde debat door fractievoorzitter Joost Eerdmans ingediende motie waarin hij namens JA21 om een moratorium voor wind- en zonne-energie op land vraagt – als het 35-terawattuurdoel uit het Klimaatakkoord is gehaald – werd door een ruime Kamermeerderheid afgewezen. Naast JA21 stemden onder meer SP en de BoerBurgerBeweging voor de motie.

Ook de motie van de PVV om per direct met de Regionale Energiestrategieën te stoppen, werd door de Tweede Kamer afgewezen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Coolblue Energie zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!