Met de subsidie kunnen de woningcorporaties op ingewikkelde daken – bijvoorbeeld hoogbouw – waar zij het financiële plaatje niet rond- gerekend kregen toch zonnepanelen te plaatsen. Amsterdam verwacht dat er hierdoor 32.000 zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden in de komende 2,5 jaar.
4 miljoen euro
Het budget van de regeling bedraagt 4 miljoen euro. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 375 per kilowattpiek. De subsidie is gericht op bestaande gebouwen en dus niet op nieuwbouw.
De subsidie is bedoeld voor het leggen van extra zonnepanelen bovenop de doelen die de gemeente eerder al met de woningcorporaties vastlegde. De zonnepanelen dienen binnen 1 jaar na toekenning van de subsidie gelegd te worden. De subsidieregeling is deze maand vastgesteld en gaat direct open. Indien de volledige 4 miljoen euro in de eerste ronde niet volledig wordt aangevraagd, gaat in januari 2022 een tweede ronde van start.
Verduurzaming versnellen
De nieuwe subsidie is onderdeel van de uitvoeringsagenda ‘Duurzame Stad, Duurzame Banen’. Met die agenda gaat de hoofdstad wijken sneller aardgasvrij maken en woningen en bedrijfspanden ook sneller isoleren.
Zo worden met een budget van 50 miljoen euro 10.000 woningen aangesloten op een warmtenet en wordt de isolatie van 10.000 corporatiewoningen en de renovatie van 3.000 slecht geïsoleerde woningen van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) ondersteund. Voor huiseigenaren gaat de stad collectieve inkopen per woningtype organiseren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld voordeliger hun woning isoleren of zonnepanelen plaatsen.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.