Dat blijkt een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Sustainable Development Goals (SDG’s) – oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen – zijn 17 doelen voor het jaar 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland.
Voor het eerst in kaart
Veel maatregelen gericht op het tegengaan van klimaatverandering hebben impact op het behalen van andere SDG’s, veelal positief, maar soms ook negatief. In de studie ‘Climate Change Measures and Sustainable Development Goals’ brengt het PBL voor het eerst voor verschillende geografische regio’s het effect in kaart van maatregelen tegen klimaatverandering op het behalen van andere SDG’s. Dat effect is overwegend positief in alle geografische regio’s, maar de mate waarin verschilt aanzienlijk per regio.
20 klimaatmaatregelen
Per regio brengt de studie voor 20 klimaatmaatregelen, die aan SDG 13 – het tegengaan van klimaatverandering – gekoppeld kunnen worden, in kaart hoe ze het behalen van de andere 16 SDG’s beïnvloeden: is er sprake van synergieën of van lastige afwegingen, en hoe worden die beïnvloed door regionale factoren?
Voor Noord-Amerika, Europa en Centraal- en Zuid-Amerika laten de maatregelen meer positieve dan negatieve effecten zien op het behalen van andere SDG’s. Deze zijn vooral verbonden aan de toepassing van bepaalde duurzame technologieën die nu nog relatief duur zijn, wat de sociaal-economische ongelijkheid kan vergroten vanwege stijgende energieprijzen die met name armere mensen raken. Ook is er voor grootschalige opwekking van zonne- of windenergie veel land nodig, met mogelijk negatieve gevolgen voor biodiversiteit. In Sub-Sahara Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië bestaat het risico dat klimaatmaatregelen de inspanningen tegen armoede en honger afremmen, tenzij ze gepaard gaan met beleid dat arme mensen beschermt tegen mogelijke stijging van voedsel- en energieprijzen.
Hernieuwbare opwek
Uit de studie komt dus ook naar voren dat, van alle 20 geanalyseerde maatregelen, het vergroten van het aandeel hernieuwbaar opgewekte elektriciteit via zon, wind en waterkracht de meeste positieve neveneffecten heeft voor het behalen van andere SDG’s. Dat geldt voor alle regio’s.
Wel maakt het verschil voor welke technologie gekozen wordt. De meeste nadelen kleven aan het gebruik van grootschalige hydro-elektriciteit, wat kan leiden tot verplaatsing van lokale gemeenschappen, verlies aan natuurlijk bos en biodiversiteit.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.