logo
wvhj2023
© Matatu | Dreamstime.com
© Matatu | Dreamstime.com
9 juni 2021

Coronacrisis maakt elektriciteit wereldwijd onbetaalbaar voor 30 miljoen mensen

Aangewakkerd door de coronacrisis zullen in 2030 naar schatting nog altijd 660 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit, waarvan de meeste in Sub-Sahara-Afrika. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoeksrapport The Energy Progress Report is opgesteld door het International Energy Agency (IEA), het International Renewable Energy Agency (IRENA), het VN-departement voor Economische en Sociale Zaken (UN DESA), de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Universele toegang
Tijdens het laatste decennium kreeg een groter deel van de wereldbevolking toegang tot elektriciteit dan ooit tevoren, maar het aantal mensen zonder elektriciteit in Sub-Sahara-Afrika nam juist toe. Tenzij de inspanningen aanzienlijk worden opgeschaald in landen met de grootste tekorten, zal de wereld er nog steeds niet in slagen om tegen 2030 universele toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie te garanderen.

Dat laatste is een van de Sustainable Development Goals (SDG’s). De SDG’s – ook wel Duurzame Ontwikkelingsdoelen genoemd – zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Doelstelling 7 van de SDG’s is toegang tot betaalbare en duurzame energie voor iedereen.

Coronacrisis
Volgens het rapport is er sinds 2010 aanzienlijke vooruitgang geboekt op verschillende aspecten van de SDG 7, maar is de vooruitgang ongelijk verdeeld over de regio's. Terwijl meer dan 1 miljard mensen wereldwijd toegang hebben gekregen tot elektriciteit in het afgelopen decennium, heeft de financiële impact van de coronacrisis de basis-elektriciteitsdiensten onbetaalbaar gemaakt voor 30 miljoen mensen, waarvan de meerderheid in Afrika. Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Ethiopië hebben de grootste tekorten aan toegang tot elektriciteit, waarbij Ethiopië India in de top 3 verving.

759 miljoen mensen
Wereldwijd is het aantal mensen zonder toegang tot elektriciteit gedaald van 1,2 miljard in 2010 tot 759 miljoen in 2019. Vooral elektrificatie via gedecentraliseerde hernieuwbare energie won aan kracht. Het aantal mensen dat is aangesloten op mini-grids is tussen 2010 en 2019 meer dan verdubbeld, van 5 naar 11 miljoen mensen.

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Oost-Azië en Zuidoost-Azië naderen universele toegang, waarbij meer dan 98 procent van de bevolking inmiddels toegang heeft tot elektriciteit, terwijl in Sub-Sahara-Afrika minder dan de helft van de bevolking toegang heeft.

Versneld tempo
‘Hernieuwbare energie heeft tijdens de coronapandemie bewezen betrouwbaar, kosteneffectief en veerkrachtig te zijn, maar de vooruitgang in de richting van het bereiken van klimaatdoelstellingen en SDG7 moet in een versneld tempo en op een rechtvaardige manier worden doorgevoerd’, stelt Francesco La Camera, directeur-generaal van het International Renewable Energy Agency (IRENA). ‘Inspanningen, waaronder het realiseren van internationale publieke financiële stromen naar hernieuwbare-energiebronnen, moeten worden opgeschaald om landen te ondersteunen die de meeste verbetering nodig hebben op het gebied van toegang tot schone, betaalbare en duurzame energie, gezondheidszorg en welzijn.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten