Hyve kan in Vlaanderen volgens de consortiumpartners een pioniersrol spelen in de uitrol van waterstofeconomie en de transitie naar een CO2-neutrale industrie. Voornamelijk in de chemie, de staal- en cementindustrie en het zwaar goederentransport wordt groene waterstof volgens hen de sleutel tot decarbonisatie.
Elektrolyse
Uniek aan Hyve is dat het is samengesteld uit partijen die nieuwe elektrolysecomponenten ontwikkelen, partijen die de nieuwe componenten zullen integreren in hun elektrolysers, en meteen ook partijen die deze infrastructuur zullen gebruiken om groene waterstof te genereren voor uiteenlopende doeleinden.
De Vlaamse onderzoekscentra imec en VITO bundelen hun kennis om de efficiëntie van de elektrolysetechnologie te verbeteren. De John Cockerill Group, producent van alkaline elektrolysers, zal de resultaten ervan integreren in de productie van elektrolysers. Bekaert, leverancier van metallische poreuze transportlagen voor elektrolysers, zal daarvoor de geschikte materialen leveren.
Wind- en zonne-energie
DEME, dat eerder bekendmaakte waterstofconcessies op te zetten in onder andere Oostende, wil deze electrolysers inzetten om wind- en zonne-energie om te zetten in groene waterstof en afgeleide groene producten zoals ‘e-fuels’. Via het ‘Hyport’-concept wil DEME goedkope groenewaterstofproducten invoeren per schip, als aanvulling op de lokale Europese productie.
Colruyt Group zal de toepassingen voor duurzaam transport helpen onderzoeken. De retailgroep baat een eigen waterstoftankstation uit, test momenteel al heftrucks en een eerste truck voor zwaar transport op waterstof en werkt via de energieholding Virya Energy mee aan een groenewaterstofinstallatie in Zeebrugge.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.