Alle gemeenten in Nederland moeten nog dit kalenderjaar een Transitievisie Warmte (TVW) vaststellen, waarin ze een (eerste) visie vastleggen voor het verduurzamen van de warmtevoorziening en het stap voor stap aardgasvrij maken van wijken.
Duurzame bron
In de Transitievisie Warmte presenteren individuele gemeenten welke wijken ze wanneer van het gas af denken te halen. Daarvoor gaan zij samen met bewoners en andere betrokkenen kijken hoe warmte op een duurzame manier geleverd kan worden. Daarmee staat in de TVW ook wat de meest waarschijnlijke nieuwe duurzame bron wordt, bijvoorbeeld warmtenetten – al dan niet gevoed met zonnewarmte – en warmtepompen.
De netbeheerders stellen graag mee te willen denken om de noodzakelijke aanpassingen aan het gas- en elektriciteitsnet tijdig in kaart te brengen. Dat is ook de reden waarom zij nu met een speciaal informatiepakket op de proppen komen.
Wijkuitvoeringsplannen
De Transitievisie Warmte van elke gemeente wordt de komende jaren concreet uitgewerkt in Wijkuitvoeringsplannen. Plannen die per wijk zullen verschillen, afhankelijk van mogelijkheden en soort bebouwing. Uiteindelijk volgt een definitieve keuze voor het warmtealternatief voor een wijk en het moment waarop het aardgas wordt afgesloten. In veel gevallen zal het elektriciteitsnet aangepast moeten worden en het gasnet worden verwijderd of aangepast.
Het informatiepakket Wijkuitvoeringsplan in samenwerking met de netbeheerder is bedoeld om gemeenten te ondersteunen en samen te zorgen dat men gedurende de transitie naar aardgasvrije wijken de energievoorziening op een veilige manier beschikbaar houdt. De informatie wordt regelmatig aangepast op basis van nieuwe ontwikkelingen.