Solar Magazine - Een blik op de stroomprijs van morgen: hoge pieken en diepe dalen?
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Een blik op de stroomprijs van morgen: hoge pieken en diepe dalen?

Een blik op de stroomprijs van morgen: hoge pieken en diepe dalen?

Eind maart kregen we een korte blik op de toekomst gepresenteerd. Zon en wind waren op een aantal dagen goed voor meer dan 75 procent van de elektriciteitsvraag. Het absolute record viel op 29 maart, met 77 procent.

Het eerste kwartaal van vorig jaar bleef dit maximum nog steken rond 62 procent. In dezelfde periode vorig jaar kregen we ook al een andere blik op de toekomst. De elektriciteitsprijzen op de day-aheadmarkt vielen vaker negatief uit. Omdat dit toen samenviel met de uitbraak van COVID-19 en de daaropvolgende lockdown was het te vroeg om het effect van het hogere aanbod van duurzame elektriciteit op de stroomprijs te duiden. Met de nieuwe records van eind maart biedt een blik op de elektriciteitsprijzen mogelijk nieuw inzicht in deze ontwikkeling.

Het Nationaal Solar Trendrapport 2021 liet al zien hoe het totaal geïnstalleerde zonnestroomvermogen toenam van 7,2 naar 10 gigawattpiek in 2020. Daarbij zorgde de oplevering van 2 windparken voor de kust voor een toename van 4.3 naar 6.6 gigawatt aan windvermogen.

Als we dan kijken naar de gemiddelde elektriciteitsprijs zien we dat deze in het eerste kwartaal van 2020 30,50 euro per megawattuur bedroeg en dat er 15 uren waren waarin de prijs negatief was. Het eerste kwartaal van dit jaar was deze prijs met 50,60 euro per megawattuur fors hoger, toch was het aantal uren met negatieve prijzen met 17 uur redelijk vergelijkbaar met vorig jaar. In beide gevallen vielen de negatieve uren exclusief op dagen met een hoog aandeel hernieuwbare opwek. Wat vooral opvalt, is dat prijzen dit jaar nog lager uitvielen. Waar een jaar geleden het minimum op -22,00 euro per megawattuur lag, was dat dit jaar bij de recordopwek -50,00 euro per megawattuur. Hoewel we ook op dit moment nog te maken hebben met een lockdown, zouden de lagere prijzen op dagen van recordopwek aansluiten bij het idee, dat de prijsextremen worden gedreven door een verdere toename van het aanbod.  

Lees hier de volledige bijdrage van Dutch New Energy Research in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Particulier

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!