logo
wvhj2023
© Meyer Burger
© Meyer Burger
4 mei 2021

Meyer Burger start productie Europese zonnepanelen, Benelux belangrijke afzetmarkt

‘Elk onderdeel dat we uit Europa kunnen halen, komt uit Europa. We nemen het voortouw om de toeleveringsketens van de zonne-energie-industrie in Europa te herstellen.’ Dat stelt Moritz Borgmann van Meyer Burger.

De fabrikant start deze maand in Duitsland met de productie van zonnecellen en zonnepanelen.

Geen onbekende
De naam Meyer Burger doet bij de gemiddelde zonnepaneelinstallateur niet direct een belletje rinkelen. Toch is het bedrijf in Nederland absoluut geen onbekende. De van oorsprong machinefabrikant kocht in het vorige decennium concullega Roth & Rau. Dat bedrijf kocht in 2010 de Eindhovense machineleverancier OTB Solar. Nu, ruim een decennium later, heeft Meyer Burger besloten het roer om te gooien. Het bedrijf stopt met het leveren van productiemachines voor zonnecellen en legt zich toe op de productie van zonnecellen en zonnepanelen.

Oude fabriek SolarWorld
Saillant detail: het bedrijf gaat deze productie huisvesten in de voormalige fabrieken van 2 Duitse zonnecel- en zonnepaneelfabrikanten. In Bitterfeld-Wolfen huurt Meyer Burger gebouwen die in het verleden eigendom waren van de voormalige zonnecelfabrikant Sovello. Het Zwitserse bedrijf zal hier zijn eigen productieapparatuur gebruiken om zonnecellen te produceren met behulp van de gepatenteerde heterojunctie-SmartWire-technologie. De hoge graad van automatisering sluit daarbij aan bij de industrie 4.0-standaarden.

Terwijl   in   een   conventionele   kristallijn siliciumzonnecel   één   materiaal wordt  gebruikt, wordt  in  een  heterojunctie (hjt)-cel  gebruikgemaakt van 2  verschillende  materialen:  kristallijn silicium en  amorf  silicium. Deze hjt-zonnecellen worden met behulp van  Meyer Burgers SmartWire Connection-technologie verwerkt tot zonnepanelen in een voormalige productiefaciliteit van SolarWorld in Freiberg die het bedrijf heeft gekocht. Bij deze technologie worden zonnecellen elektrisch met elkaar verbonden door middel van dunne koperen draden aan beide zijden van de zonnecel, dit ter vervanging van traditionele busbars. ‘Heterojunctie is ons technologieplatform. Logischerwijs hebben we een roadmap om het rendement van onze zonnecellen en zonnepanelen in de komende jaren verder te verhogen’, stelt Borgmann. ‘Dat doen we in samenwerking met het gerenommeerde Zwitserse onderzoeksinstituut CSEM. In de toekomst willen we interdigitated back-contact (ibc)-technologie toevoegen aan onze huidige hjt-technologie, wat ervoor zorgt dat de elektrische contacten voor de zonnecellen aan de achterkant en dus uit het zicht zitten.’

Glas-glaszonnepaneel
Meyer Burger start in het tweede kwartaal met een productiecapaciteit van 400 megawattpiek voor zonnecellen én voor zonnepanelen, waarbij de levering start in juli. Begin 2023 moet de jaarlijkse productiecapaciteit verhoogd worden tot 1,4 gigawattpiek voor zonnecellen en 0,8 gigawattpiek voor zonnepanelen. Op langere termijn streeft de onderneming ernaar de jaarlijkse productiecapaciteit uit te breiden tot minimaal 5 gigawattpiek.

Uit de fabrieken zullen in eerste instantie 3 verschillende zonnepanelen rollen: een glas-foliezonnepaneel met een witte backsheet, een glas-foliezonnepaneel met een zwarte backsheet en een glas-glaszonnepaneel. Dankzij de technologie van Meyer Burger ziet het zwarte zonnepaneel er vrijwel uniform zwart uit. Het vermogen van de zonnepanelen loopt op tot 400 wattpiek, de efficiëntie is 21,8 procent en ze hebben een standaardafmeting van 1,04 bij 1,76 meter wat zorgt voor een gewicht van minder dan 20 kilogram voor de glas-foliezonnepanelen. ‘Ons zonnepaneel is duidelijk het beste jongetje van de klas qua prestatie, maar dat is niet alles. We kiezen voor productie van hoge kwaliteit, wat betekent dat we op geen enkele manier op materialen besparen. Onze speciale backsheets zijn bijvoorbeeld extreem robuust. Een ander voorbeeld zijn de connectoren, waar wij in tegenstelling tot andere fabrikanten te allen tijde zullen kiezen voor originele Staübli MC4-connectoren. Verder zijn onze zonnepanelen 100 procent loodvrij. Bovendien werken we aan de ontwikkeling van een cradle-to-cradleprincipe, waarbij de zonnepanelen voor 100 procent gerecycled kunnen worden. En, last but not least, we maken een Europees product. Swiss technology, made in Germany.’

Lees hier het volledige artikel ‘Meyer Burger start productie Europese zonnepanelen, Benelux belangrijke afzetmarkt’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten