logo
wvhj2023
© HVC
© HVC
23 april 2021

HVC bouwt in Noordoostpolder zonnepark van 100 megawattpiek met 200.000 zonnepanelen

HVC gaat een van de grootste zonneparken van Nederland bouwen. Langs de Noordermeerdijk, tussen de windmolens in de Noordoostpolder, verrijst een zonnepark van 100 megawattpiek met 200.000 zonnepanelen.

Zowel de vergunning als de subsidie van de regeling Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) zijn inmiddels verleend.

28.500 huishoudens
Het grootste zonnepark van HVC wekt straks jaarlijks circa 90 miljoen kilowattuur groene stroom op. Dat is genoeg om 28.500 huishoudens, een stad zo groot als Emmeloord, van energie te voorzien.

HVC vindt het belangrijk dat omwonenden van zonnepark Noordermeerdijk meedenken bij het ontwerp en meeprofiteren van de opbrengsten. Voor de realisatie van zonnepark Noordermeerdijk werkt HVC samen met een groep van 11 lokale grondeigenaren die mede-initiatiefnemer en mede-eigenaar van het zonnepark zijn. En als het zonnepark straks zonnestroom opwekt, kunnen omwonenden hier ook van profiteren. Zij kunnen investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente. Daarnaast levert het zonnepark een bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Het geld in dit fonds is bedoeld om de Noordoostpolder verder te verduurzamen.

Dijklandschap
In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de inpassing in het dijklandschap, en met de natuur. De sloten tussen de zonnevelden krijgen een natuurlijke, verbrede oever. Deze drassige rand geeft meer ruimte voor waterdieren, -planten en oevervogels. Daarnaast komt een groenstrook tussen de dijk en de onderhoudsweg die wordt ingericht als natuurlijk en kruidenrijk grasland. Tussen de panelenrijen laat HVC ruimte voor lichtval op de grond voor de natuur en bodemkwaliteit. In totaal legt HVC bovendien 9 hectare extra groen aan.

Netaansluiting windpark
Het is de bedoeling dat het zonnepark de stroom gaat leveren via de bestaande netaansluiting van het windpark, omdat wind- en zonne-energie elkaar goed aanvullen. Bij veel zon is er vaak weinig wind, en omgekeerd. Op die manier wordt het opwekken van energie uit wind en zon gecombineerd, en kan bij verschillende weertypen duurzame energie opgewekt worden.

Dit scheelt aanzienlijk in de maatschappelijke kosten en de doorlooptijd voor het project, omdat er geen nieuwe netinfrastructuur door de netbeheerder hoeft te worden aangelegd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten