logo
wvhj2023
© Ded Mityay | Dreamstime.com
© Ded Mityay | Dreamstime.com
20 april 2021

Liander: belasting stroomnet Amsterdam groeit komende 20 jaar met factor 3 tot 4,5

De belasting van het elektriciteitsnet in Amsterdam groeit in de periode tot 2050 met een factor 3 tot 4,5. Dit staat in de nieuwe update van de Themastudie Elektriciteit Amsterdam van netbeheerder Liander.

De themastudie laat zien wat de stand van zaken is van eind 2020 en wat de impact wordt op het huidige stroomnet. Om te zorgen dat de elektriciteitsvoorziening klaar is voor de toekomst, werken de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander binnen het programma Elektriciteit Voorziening Amsterdam (EVA) nauw samen op het gebied van innovatie en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Vanaf nu kunnen ondernemers meedenken over die innovatieve oplossingen.

Belangrijkste conclusies
De belangrijkste conclusie van de themastudie zijn dat de vraag naar elektrisch vermogen over het algemeen de netcapaciteit bepaalt en niet het aanbod wind en zonne-energie. Datacenters (19 procent), nieuwbouw (16 procent) en mobiliteit (12 procent) hebben het meeste impact in het jaar 2050.

Het maximaal toepassen van flexibiliteit kan zorgen voor een piekreductie van 10 tot 15 procent op niveau van onderstations. In de middenspanning kan dit oplopen tot 20 à 30 procent reductie. De themastudie geeft een beeld van waar en wanneer welke maatregelen nodig zijn om een toekomstbestendige elektriciteitsvoorziening te realiseren. Wanneer geen actie wordt ondernomen, is circa 80 procent van de onderstations overbelast in 2030 en 25 tot 60 procent van de middenspanningsruimten.

Uitbreidingen beperken
Door innovatie willen de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander samen onnodige, kostbare uitbreidingen van het elektriciteitsnet beperken en knelpunten op het net waar mogelijk voorkomen. Uit de Themastudie Elektriciteit Amsterdam (TSA) 2.0 blijkt onder meer dat flexibiliteit, het beter afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit gedurende de dag, de belasting van het net in de hoofdstad kan verminderen met maximaal 30 procent. Hierdoor is er minder uitbreiding nodig en ontstaan er minder snel knelpunten.

Liander breidt het elektriciteitsnet in Amsterdam sowieso flink uit. In bijvoorbeeld de Nieuwe Meer, Bijlmer-Noord en aan de Karperweg worden bestaande elektriciteitsstations verzwaard. Voor de bouw van nieuwe stations in onder meer Strandeiland, het Havengebied en Noord is Liander met de gemeente in gesprek over geschikte locaties.

Marktconsultatie Amsterdam-West
Om de ontwikkelingen op het hoofdstedelijk elektriciteitsnet goed te kunnen faciliteren, verkent Liander verder samen met de gemeente Amsterdam de mogelijkheden van een flexibel energiesysteem waarin vraag en aanbod van energie op elkaar worden afgestemd. Voor deze verkenning zetten de partijen een zogenaamde marktconsultatie uit. De vraag aan ondernemers om mee te denken over oplossingen is specifiek voor het Westelijk havengebied en het stedelijke gebied ten zuiden van de Haarlemmerweg. Door in een vroeg stadium het bedrijfsleven te vragen naar mogelijkheden op het gebied van vraag en aanbodsturing op het net, hopen Liander en de gemeente Amsterdam de (piek)vraag naar vermogen te kunnen verminderen of verplaatsen.

In de periode tot 2 juni kunnen geïnteresseerde partijen zich inschrijven voor de marktconsultatie. Iedere partij, binnen én buiten Amsterdam, die kan bijdragen, is welkom om zich in te schrijven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten