logo
© Spacekris | Dreamstime.com
© Spacekris | Dreamstime.com
14 april 2021

Vlaanderen introduceert renteloos renovatiekrediet voor verduurzamingen woningen

Vlamingen die vanaf dit jaar een woning met een slechte energieprestatie kopen en binnen 5 jaar de energieprestatie aanzienlijk verbeteren, kunnen een renteloos renovatiekrediet van 60.000 euro afsluiten.

Om de regeling te promoten, heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir het startschot gegeven voor de campagne ‘reNUveren: reNUveer en bespaar voor altijd op uw energiefactuur!’.

Woning of appartement
Vanaf 2021 kunnen nieuwe eigenaren van een woning of appartement beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Enkel natuurlijke personen komen in aanmerking. Wie in Vlaanderen vanaf dit jaar een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen 5 jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de aankoop van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten bij een bank. Het renteloze renovatiekrediet kan ook worden aangevraagd voor een tweede verblijf of een pand dat men later gaat verhuren.

Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan een gelijkaardige renteloze lening aanvragen bij het Energiehuis in zijn regio. In dat geval gaat het om een zogenaamde energielening+.

Naar label A of B
Met het afsluiten van het renteloze renovatiekrediet of de energielening+ engageert de nieuwe eigenaar zich om de eengezinswoning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar. Voor appartementen geldt een te realiseren verbetering van label D, E of F naar label A of B. Om te bewijzen dat de woning een slechte energieprestatie heeft bij aankoop, moet men dit aantonen met een recent Energieprestatiecertificaat (EPC). Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet.

Bij aankoop van een woning kan maximaal 60.000 euro renteloos worden geleend voor wie tot label A zal renoveren. Bij renovatie tot label B of C kan respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro renteloos worden geleend. Bij aankoop van een appartement kan maximaal 45.000 euro renteloos worden geleend voor renovatie tot label A en 30.000 euro voor renovatie tot label B.

4,6 procent
‘De renovatiegraad in Vlaanderen moet dringend omhoog’, duidt minister Demir. ‘Eind 2020 heeft amper 4,6 procent van de woningen en appartementen een A-label. Dit is een stijging met ruim 1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, maar ons woningenbestand moet nog sneller veel energiezuiniger worden. Op mijn initiatief zijn extra middelen vrijgemaakt om de grondige renovatie van onze woningen en appartementen een boost te geven.’

‘Enkel dit jaar maak ik al 300 miljoen euro vrij om onze renovatiestrategie ook vorm te geven op het terrein’, vervolgt Demir. ‘Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector, het klimaat en de energiefactuur. Ook de komende jaren zetten we dus verder in op het betaalbaar maken van renovaties. In de nabije toekomst werken we verder aan het vereenvoudigen van de verschillende premiestelsels. De premies maken echt wel een verschil om je renovatie meer betaalbaar te maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten