Het stimuleringsfonds nodigt hiertoe coalities van provincies, gemeenten, gebiedsontwikkelaars, grondeigenaren, energiebedrijven, netwerkbeheerders, voedselproducenten, natuurorganisaties, erfgoedspecialisten en (collectieven van) bewoners uit om samen met ontwerpers te werken aan nieuwe strategische visies of ontwerpvoorstellen voor de transitie van het productielandschap.
Hernieuwbare energie
‘Het Nederlandse landschap is van oudsher een productielandschap, dat op grote schaal is ingezet voor de productie van voedsel en het ontginnen van grondstoffen’, schetst het stimuleringsfonds. ‘Dit bestaande productielandschap gaat de komende jaren sterk veranderen. De winning uit hernieuwbare-energiebronnen moet flink worden opgeschaald om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen. Verschraling van landbouwgrond en afname van biodiversiteit vraagt om nieuwe vormen van voedselproductie. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan natuurrecreatie toe. Dit alles legt een grote claim op de landschappelijke inrichting van Nederland en vraagt meer ruimte dan beschikbaar is in ons land. De complexiteit van de transitieopgave van het landschap is dan ook groot.’
Koppeling van opgaven
Omdat economische, technologische, maatschappelijke, cultuurhistorische en ruimtelijke aspecten volgens het fonds sterk op elkaar ingrijpen, is een nieuwe, meer integrale aanpak noodzakelijk waarin organisaties uit diverse sectoren samenwerken.
‘Koppeling van verschillende opgaven en multifunctioneel landgebruik kunnen tot nieuwe inzichten leiden’, aldus het fonds. ‘Ontwerpers leveren in dit proces een belangrijke bijdrage. Zij zijn in staat om complexe systemen en grote ketens van een transitieproces in kaart te brengen, de complexiteit van deze grote opgave te ontrafelen en begrijpelijk te maken. Bovendien kunnen ontwerpers in beeld brengen waar koppelingen van opgaves en functies kunnen plaatsvinden; ze kunnen uiteenlopende belangen zichtbaar maken en bij elkaar brengen. Daarom biedt het inzetten van ontwerpkracht in het begin van de keten uitstekende kansen voor een goed verloop van het transitieproces.’
5 ontwerpthema’s
Indienen van voorstellen kan vanaf 1 mei en de deadline voor het indienen is op 20 september 2021. Het stimuleringsfonds selecteert vervolgens maximaal 12 voorstellen à 30.000 euro per stuk voor de eerste fase. In het vervolgtraject kan dit bedrag oplopen tot 75.000 euro.
Er zijn door het stimuleringsfonds 5 ontwerpthema’s geïdentificeerd:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.