Binnen SeaH2Land wordt de grote industriële waterstofvraag in het Nederlands-Vlaamse North Sea Port-cluster door middel van een nog te realiseren regionale grensoverschrijdende pijpleiding gekoppeld aan duurzame waterstofproductie.
Offshorewindpark
De groene stroom die nodig is voor de productie van duurzame waterstof komt van een additioneel offshorewindpark van 2 gigawatt. De grote industriële bedrijven uit de regio – ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux en Zeeland Refinery dat eerder al een groot zonnepark van 11 megawattpiek in gebruik nam – ondersteunen de SeaH2Land-visie en de ontwikkeling van de benodigde regionale infrastructuur om de productie van staal, ammoniak, ethyleen en brandstoffen te verduurzamen.
Na realisatie kan de elektrolyser ongeveer 20 procent van de huidige waterstofvraag leveren. Met 580.000 ton per jaar is het North Sea Port-cluster op dit moment een van de grootste waterstofproductie- en - afnamelocaties ter wereld. De waterstofvraag in dit cluster kan toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10 gigawatt aan elektrolysecapaciteit.
Pijpleidingnetwerk
De industriële spelers in de regio, verenigd in Smart Delta Resources (SDR), zullen samen met de netbeheerders werken aan de ontwikkeling van een regionaal, open-access pijpleidingnetwerk van ongeveer 45 kilometer in het North Sea Port-gebied, van Vlissingen-Oost in Nederland tot Gent in België.
De gigawatt-elektrolyser wordt volgens dit plan gekoppeld aan het beoogde regionale waterstofnetwerk. Daarmee worden de grootschalige consumptie en productie van waterstof in het cluster met elkaar verbonden. Yara, in consortium met Ørsted, en Zeeland Refinery hebben ieder eerder al aangekondigd op middelgrote schaal duurzame waterstof te gaan produceren op hun fabriekslocaties. Dow exporteert sinds 2018 waterstof naar Yara via de eerste gaspijpleiding die succesvol is omgebouwd voor waterstof. Het netwerk dient op korte termijn te worden uitgebreid naar het zuiden richting ArcelorMittal en naar het noorden, onder de Westerschelde door, naar Zeeland Refinery. Deze uitbreiding is een cruciale link om een uniek regionaal ecosysteem te creëren voor de uitwisseling van duurzame waterstof. Door deze in te zetten bij de productie van ammoniak, chemische stoffen en staal kan een forse CO2-reductie worden behaald en wordt een significante bijdrage geleverd aan de Europese Green Deal.
Hoogspanningsnetwerk uitbreiden
Het cluster wil ook het 380-kilovolt-hoogspanningsnetwerk uitbreiden voor de elektrificatiebehoefte van de industrie ten zuiden van de Westerschelde. Dit maakt onder meer elektrolyse op gigawattschaal en aanlanding van offshorewind aan beide kanten van de Westerschelde mogelijk.
De eerste fase van SeaH2Land – 500 megawatt aan elektrolysecapaciteit – kan worden ontwikkeld zodra de beleidskaders hiervoor gereed zijn en als het beoogde regionale waterstofnetwerk klaar is. De tweede fase van SeaH2Land – een opschaling naar 1 gigawatt – is afhankelijk van de aansluiting op de nationale waterstofinfrastructuur waardoor toegang tot de benodigde flexibiliteit en opslag ontstaat. Diverse locaties aan de noord- en zuidkant van de Westerschelde zijn in kaart gebracht voor de gigawatt-elektrolyser. In de tussentijd worden alvast diverse projecten in de regio ontwikkeld op de locaties van de industriële bedrijven, zoals een 150-megawatt-elektrolyser op het terrein van Zeeland Refinery, die ook op het regionale waterstofnetwerk aangesloten dienen te worden.
De betrokken partijen gaan nu in gesprek met de overheid over het raamwerk en beleid dat nodig is voor de ontwikkeling van duurzame waterstof gekoppeld aan grootschalige offshorewindcapaciteit en de regionale infrastructuur, en zullen een haalbaarheidsstudie uitvoeren.