logo
wvhj2023
© Gemeente Groningen
© Gemeente Groningen
22 maart 2021

Gemeente Groningen wil zonnepark van 210 megawattpiek bouwen bij Meerstad-Noord

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen wil een zonnepark van 210 megawattpiek laten bouwen in het gebied Meerstad-Noord. De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan.

Het bestuurscollege van de gemeenteraad is nu gevraagd de gebiedsvisie Meerstad-Noord vast te stellen.

4 functies
De komst van het zonnepark in Meerstad is al enkele jaren onderwerp van gesprek. In het gebied moeten 4 functies gecombineerd worden: woningbouw, een tijdelijk zonnepark, het tijdelijke Testcentrum Hyperloop en een nieuw elektriciteitsstation. Bovendien moet dit alles landschappelijk ingepast worden.

Het gebied is in meerdere beleidsdocumenten bijna 10 jaar geleden door de gemeenteraad aangewezen als gebied waar een groot zonnepark kan komen. Uitgangspunt was lange tijd een zonnepark van 250 megawattpiek. Tijdens het planproces met omwonenden, waar landschappelijke inpassing onderdeel van is, zijn keuzen gemaakt in de ruimtelijke inpassing, die tot gevolg hebben dat de gemeente inlevert in energieambitie. Na vertrek van het testcentrum Hyperloop – dat voor een periode van 10 jaar gevestigd wordt – kan het zonnepark doorgroeien naar een vermogen van 210 megawattpiek.

2 oriëntaties
Het zonnepark krijgt 2 oriëntaties. Het westelijk deel, in de oude ‘Heidenschap-ontginning’, voegt zich in het verkavelingspatroon van dit gebied. Zonnepanelen hebben er een iets verdraaide noord-zuidoriëntatie met de bestaande kavelrichting mee. Het oostelijk deel van het zonneveld betreft de ‘Lageland-ontginning’. Daar verwacht de gemeente de opstelling eveneens met de kavelrichting noordwest-zuidoost mee te zullen opstellen. In beide delen van het zonnepark worden de meeste sloten behouden.

Biodiversiteit
Het zonnepark wordt gebouwd op grond van de gemeente. Het gebied is 180 hectare groot, maar die ruimte wordt niet volledig opgevuld door zonnepanelen. Vooral aan de randen komt er groen. Deze groene bufferzones gaat de gemeente samen met omwonenden inrichten. Er komen zo weinig mogelijk hekken om het park heen. Dat kan mede doordat er aan 2 kanten kanalen liggen: het Eemskanaal en het Slochterdiep. De gemeente legt in het gebied ook fiets- en wandelpaden aan. Door ook ruimte te laten aan bloemen en kruiden, moet de biodiversiteit in het gebied omhooggaan.

Gesprek met omwonenden
In een toelichting aan de gemeenteraad schrijft het bestuurscollege dat hoewel de gebiedsvisie samen met de klankbordgroep is gemaakt bij omwonenden nog steeds de mening heerst dat de ontwikkelingen niet passen in het landschap. ‘De omwonenden zijn gewend aan rust en ruimte en wensen dit graag zo te houden. Bewoners wensen onder andere een buffer van 500 meter rondom het zonnepark’, schrijft het college van burgemeester en wethouders. ‘Daar wordt in de visie alleen aan de oostkant, vanwege de landschappelijke inpassing, aan voldaan, daar staan ongeveer 50 woningen op een afstand van 500 meter. Ongeveer 20 woningen staan op een afstand van 300 meter ten opzichte van de erfgrens en 9 woningen staan dichterbij. Een afstand van 150 meter is een maat die bij soortgelijke parken vaak wordt aangehouden. Omwonenden hebben zorgen geuit over overlast, met name zicht en geluid en zien graag koppelkansen gerealiseerd zoals veiligere wegen, snel internet en medegebruik van de groene buffer. Deze wensen van de omgeving willen we graag na de besluitvorming door de gemeenteraad samen met de bewoners realiseren, als onderdeel van de ontwikkeling van het zonnepark.’

Participatie
Ongeveer 10 procent van het zonnepark wordt opengesteld voor participatie door direct omwonenden. Bewoners kunnen daarmee invloed uitoefenen over wat er in hun buurt gebeurt. De overige 90 procent zal als het aan de gemeente ligt in de vorm van sociaal eigendom beschikbaar komen voor alle inwoners.

Verdere procedure
Als de gemeenteraad besluit de gebiedsvisie vast te stellen, zal de verdere planologische procedure plaatsvinden met onder meer een milieueffectrapportage. Die zal naar verwachting begin volgend jaar aan de gemeenteraad worden aangeboden. De gemeente zal daarbij aan het rijk vragen de bevoegdheid voor de vergunningverlening voor het zonnepark over te dragen aan de gemeente.

Het testcentrum Hyperloop zal volgens verwachting dit jaar al vergunbaar zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten