De studie draagt de titel ‘Pooling the cable: A techno-economic feasibility study of integrating offshore floating photovoltaic solar technology within an offshore wind park’.
Niet volledig benut
De onderzoekers van de Universiteit Utrecht, onder wie professor Wilfried van Sark, stellen in de paper dat door de beperkte capaciteitsfactor van het offshorewindpark het specifieke vermogen van de elektriciteitskabel, die zorgt voor de verbinding met het elektriciteitsnet op land, niet volledig wordt benut.
Het principe van cable pooling maakt het daarom mogelijk om drijvende zonnepanelen toe te voegen. Met behulp van weergegevens blijkt dat het toevoegen van pv-capaciteit leidt tot gedwongen inperking van de stroomproductie vanwege de maximale kabelcapaciteit, maar tegelijkertijd is dat vrij beperkt als gevolg van de verschillende momenten waarop wind- en zonne-energie wordt opgewekt.
Subsidie nodig
De conclusie van de onderzoekers is dat de combinatie van zonnepaneelsysteem op zee en een windpark zowel technisch als economisch voordelig kan zijn. Soms wordt door suboptimale stroomopwekking met windmolens de kabel die elektriciteit naar de kust transporteert niet optimaal benut. Door pv-capaciteit toe te voegen, neemt het kabelgebruik toe. De economische analyse heeft volgens de onderzoekers aangetoond dat de winstgevendheid van de integratie van drijvende zonnepanelen in offshorewindparken afhangt van 2 belangrijke factoren: het marginale vermogen dat door drijvende zonnepanelen aan het stroomnet wordt geleverd en de kosten van het pv-systeem. Het verlagen van de totale kosten voor het offshore-pv-systeem zou resulteren in grotere voordelen. De onderzoekers stellen te hebben laten zien dat er momenteel subsidie nodig is om offshore-zonne-energie te ondersteunen.
De paper is vervaardigd als onderdeel van het topsectorenproject ‘Comparitive assessment of PV at SEA versus PV on LAND’, oftewel CSEALAND. Binnen dat innovatieproject maken Oceans of Energy en de Universiteit Utrecht ’s werelds eerste wetenschappelijke vergelijking tussen de prestaties van zonnepanelen op (de Noord-)zee met zonnepanelen op land.